Šiiitide palverännakut saadavad Iraagis verised pommirünnakud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi keskosas tähtsale šiiitide palverännuteele jäävas Iskandariya linnas õhkis end täna rahvasummas naissoost enesetaputerrorist, tappes ja vigastades politsei andmetel kokku üle saja inimese.


Bagdadist mõnekümne kilomeetri kaugusel lõunas toimunud suitsiidirünnakus hukkus vähemalt 32 ning sai kannatada veel 84 inimest, vahendas Reuters viimaseid teateid. AFP andmetel on suurem osa hukkunuist naised ja lapsed.

Miljonid šiiidid on praegu ette võtnud teekonna pühasse linna Kerbalasse, et tähistada seal üht oma tähtsamat usupüha - Arbaini, mis märgib kalendris prohvet Muhamedi pojapoja imaam Husseini surmapäeva järgse leinaperioodi lõppu.

Hussein langes 680. aastal lahingus sunni kaliifi Yazidi armee vastu. Kerbala kuberner teatas täna, et linna on jõudnud juba viis miljonit palverändurit, neist üle saja tuhande välismaalt.

Massilise palverännaku tõttu on rünnakud šiiitide vastu taas sagenenud. Tänane enesetapja oli pommi peitnud oma pealaest varvasteni ulatuva musta abaia alla ning pääses läbi rangest turvakontrollist, mis viimastel päevadel palverändurite kaitseks on kehtestatud.

Kerbalas eile toimunud pommiplahvatuses hukkus kaheksa inimest ning üle poolesaja sai vigastada.

Kolmapäeval hukkus Iraagi erinevates osades kokku üle veerandsaja inimese, neist suurem osa Bagdadis, kus plahvatasid šiiitidega asustatud bussijaama- ja turupiirkonnas lühikese vahega kaks autopommi.

Iskandariyas eelmise aasta veebruaris korraldatud enesetapurünnakus hukkus 43 ja sai viga rohkem kui 60 šiia palverändurit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles