Ahtisaari nimetas Süüria-operatsiooni eriti ohtlikuks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari Foto: SCANPIX

Soome endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Martti Ahtisaari nimetas Süürias algavat vaatlusmissiooni eriti ohtlikuks.

«See on tavatult ohtlik missioon, üks kõige ohtlikemast, mida olen kaua aega näinud. Turvasituatsioon on vaatlejate seisukohast vaadatuna selline, et peab vaid lootma, et keegi surma ei saa,» rääkis Ahtisaari iltalehti.fi vahendusel.

Brüsseli rahukonverentsil esinenud Ahtisaari sõnul peab ÜRO saatma Süüriasse oma esindajaid, et viia sinna sõnum hoiaku muutmise vajadusest ja sellest, et relvarahu peab kehtima mõlema osapoole jaoks.

Ahtisaari on seisukohal, et Süüriasse tuleb minna võimalikult kiiresti, sest kehtiv relvarahu annab võimaluse pidada läbirääkimisi konflikti lahendamiseks.

«Oleks äärmiselt kurb olukord, kui rahvusvaheline üldsus peaks tunnistama ebaõnnestumist. Siis võiks hukkunuid olla kümne tuhande asemel sadu tuhandeid ja silmapiiril terendaks kontrollimatu kodusõda.»

ÜRO saadab Süüriasse järgmisel nädalal 300 vaatlejat. Soome valmistub kümne sõjalist vaatlejat, keda praegu koolitatakse välja Säkyläs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles