Dombrovskis välistas valimisõiguse andmise mittekodanikele

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti peaministri Valdis Dombrovskise kinnitusel pole valimisõiguse andmine mittekodanikele järgmise aasta kohalikel valimistel õigustatud.

Dombrovskis kinnitas telekanalile LNT antud intervjuus, et valimisõigus on ainult Läti kodanikel ning kui mittekodanik soovib valimistel osaleda, peab ta taotlema kodakondsust naturalisatsiooni korras, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Mittekodanikele kodakondsust nõudva referendumialgatuse toetuseks kogub allkirju parlamendis esindamata erakond Inimõiguste Eest Ühtses Lätis, mille liidriks on Euroopa Parlamendi saadik Tatjana Ždanoka.

Erakonna portaali teatel on 10 000 notariaalselt kinnitatud allkirja kavas kokku saada septembriks. Kui allkirjad õnnestub kokku koguda, peab keskvalimiskomisjon välja kuulutama ametliku allkirjakogumise algatuse toetuseks.

Algatus esitatakse arutamiseks parlamendile, kui selle poolt annab oma allkirja kümme protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Kui parlament algatuse tõrjub, tuleb selle üle korraldada referendum.

Dombrovskise sõnul töötab aga parlamendi õiguskomisjon praegu muudatustega, et referendumi korraldamise algatamine poleks tulevikus enam nii lihtne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles