ELi saadikud naasevad Valgevenesse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene piirivalvur.
Valgevene piirivalvur. Foto: SCANPIX

Ligi kahe kuue eest Valgevenest ära kutsunud Euroopa Liidu suursaadikud naasevad tagasi Aleksandr Lukašenka juhitavasse riiki.

Diplomaatiliste allikate kinnitusel on tööpostile naasnud Rootsi, Poola ja Leedu suursaadikud. Enne nädala lõppu asuvad Minsksis taas tööle ka teiste ELi riikide suursaadikud.

«ELi ühisel otsusel naasevad saadikud Minskisse enne selle nädala lõppu,» kommenteeris Leedu saatkonna esindaja Mindaugas Lasas uudisteagentuurile AFP.

ELi liikmesmaad otsustasid oma suursaadikud Valgevenest ära kutsuda veebruari lõpus, kui Minsk keelas vastuseks euroliidu uutele sanktsioonidele riigist lahkuda euroliidu ja Poola ametiisikutel, kes aitasid kaasa Minski suhtes sanktsionide kehtestamisele. Seepeale otsustasid kõik ELi riigid oma suursaadikud konsultatsioonideks kodumaale kutsuda.

Diplomaatiliste allikate sõnul oli suursaadikute tagasisaatmine seotud Valgevene võimude otsusega vabastada vanglast kaks opositsiooniaktivisti. Lukašenka kõrval presidendiks pürginud Andrei Sannikov ja tema lähedane liitlane Dmitri Bondarenko vabastati möödunud nädalal.

«Vabastamine mängis võtmerolli,» märkis Tšehhi välisministeeriumi esindaja Karel Srol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles