USA palub Leedul võtta kaks Guantanamo vangi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Vygaudas Ušackas kaamerate ees küsimustele vastamas.
Leedu välisminister Vygaudas Ušackas kaamerate ees küsimustele vastamas. Foto: AP / Scanpix

Leedu välisminister kinnitas, et riik alustab läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega kahe Guantanamo  kinnipidamiskeskuses viibiva vangi vastuvõtmiseks.


USA on juba eelmisel nädalal, täpsemalt 5. veebruaril, esitanud ametliku palve anda oma panus Guantanamo küsimuse lahendamisse, ütles Vygaudas Ušackas, kelle sõnul on juttu kahest kinnipeetavast, vahendas AFP.


«See on palve meie lähedastelt sõpradelt, eriti tähtsalt liitlaselt,» märkis ta. Ušackase sõnul algavad läbirääkimised Leedus juba järgmisel nädalal, kuid lõplik otsus tuleb ilmselt «mitme kuu jooksul».

«Kas me otsustame need inimesed vastu võtta, sõltub sellest, kas nad kujutavad ohtu meie riiklikule julgeolekule,» kinnitas ta. Samuti peavad kinnipeetavad ise väljendama täielikku nõusolekut Leedusse tulla.

Ušackas ei paljastanud seda, millisest rahvusest vange võiks Leedusse võtta, kuid märkis, et pakutud isikud ei ole Hiina RV kodanikud. Kinnitamata andmetel on Leedule pakutud usbeki päritolu Guantanamo vange, kirjutas 15min.lt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles