Leedu prokurörid: meil puudub teave võimalike CIA salavanglate kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks hoonetest Vilniuse lähedal, milles kahtlustati tegutsevat salavanglat.
Üks hoonetest Vilniuse lähedal, milles kahtlustati tegutsevat salavanglat. Foto: SCANPIX

Leedu peaprokuröri büroo kinnitas kolmapäeval riiki saabunud Euroopa Liidu delegatsioonile, et neile teadaolevalt ei ole riigis tegutsenud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla, milles väidetavalt peeti kinni terrorismis kahtlustatavaid.

«Me kinnitasime MEPidele, et meie eeluurimisjuurdlus oli põhjalik, laiaulatuslik, ning viidi läbi objektiivselt, ning et mingit teavet isikute väidetavalt ebaseaduslike kinnipidamiste kohta Leedus ei leitud, ning selgus, et ühtki sellist isikut ei hoitud kinni,» ütles asepeaprokurör Darius Raulusaitis ajakirjanikele.

Leedu prokuratuur kinnitas europarlamendi kodanikuvabaduste, õigus- ja siseasjade komisjoni liikmetele, et vanglate kohta asitõendeid ei leitud.

Euroopa parlament teatas märtsis, et on pettunud teatud liikmesriikide juurdlustes CIA salavanglate osas. Parlament kiitis aprillis heaks avalduse, mis nõuab CIA salavanglate põhjalikku uurimist. Leedus tegutses väidetavalt kaks CIA salavanglat aastail 2002 kuni 2006.

Pärast parlamendi uurimist 2009. aasta lõpus algatasid Leedu prokurörid võimalike salavanglate osas juurdluse, kuid lõpetasid selle mullu jaanuaris. Prokurör Mindaugas Dūda ütles, et Vilniuse lähedal asuvate hoonete vanglana kasutamise tõestamiseks ei ole piisavalt tõendeid.

Dūda sõnul võidakse eeluurimist jätkata, kui ilmneb uusi asitõendeid.

Peaprokuröri asetäitja Darius Raulusaitise sõnul esitasid komisjoni liikmed oma andmed ja olid huvitatud Leedus läbi viidud juurdlustest.

Hispaania endine justiitsminister ja delegatsiooni juht Juan Fernando López Aguilar ütles, et pikemaid kommentaare antakse pärast kolmepäevast visiiti.

Neljapäeval kohtub delegatsioon justiitsministri Remigijus Šimašiusega ning külastab Abtaviliaid, kus väidetav salavangla asus.

Samal päeval on kavas ka kohtumine president Dalia Grybauskaitė nõunike ja tsiviillennundusameti esindajatega.

Reedel külastab delegatsioon välisministeeriumit ja seimi, kus nad annavad pressikonverentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles