Norra massimõrva ohvritele püstitatakse mälestusmärgid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra massimõrva ohvritele püstitatakse mälestusmärgid
Norra massimõrva ohvritele püstitatakse mälestusmärgid Foto: SCANPIX

Norra valitsuse esindajad teatasid, et möödunud aasta 22. juulil tapetud saavad mälestusmärgid.

Üks mälestusmärkidest püstitatakse Oslo kesklinna Slottsparkenisse ja teine Hole maakonda ranna alale, kust on näha Utøya saart, kirjutab Aftenposten.

Massimõrvar Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta suvel Oslo kesklinnas valitsuskvartalis autopommiga kaheksa inimest ning Utøya saarel 69 Norra Tööpartei noorteorganisatsiooni laagris olnud noort.

«Mälestusmärkidega tahetakse mälestada ja austust avaldada nii tapetutele, ellujäänutele kui ka päästemeeskonnale,» sõnas Norra valitsuse esindaja Åse Kleveland.

Oslosse paigutatavale mälestusmärgile graveeritakse kõigi 77 ohvri nimed.

Mälestusmärkide valmistamiseks korraldatakse kinnine konkurss.

Oslos jätkub kohus Breiviki üle. Eile pärastlõunal käsitleti Oslo valitsuskvartalis aset leidnud pommiplahvatust ning selles hukkunute surmapõhjuse raporteid.

Arutlusel on ka Breviki psühhiaatriline analüüs. Breiviki sõnul püüavad psühhiaatrid teha kõik, et ta üle mõistetakse kohut kui süüdimatu üle.

Möödunud aastal avaldatud kohtupsühhiaatrilises raportis seisab, et Breivik oli kuritegude toime panemise ajal psühhootilises seisundis.

Enne kohut avaldatud uue raporti järgi on Brevik süüdiv. Kohtupsühhiaatrite sõnul ei olda Breiviki vaimse tervise küsimuses täiesti üksmeelele jõutud.

Kohtukomisjoni kinnitusel on Breiviki kohtupsühhiaatrilistes uuringutes puudujääke. Kahtlustatakse ka seda, et Breivik võis psühhiaatreid lollitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles