Tadžikikstan rabeleb energiakriisis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani looklevale suurele Vahši jõele rajatud Sangtuda hüdroelektrijaam.
Tadžikistani looklevale suurele Vahši jõele rajatud Sangtuda hüdroelektrijaam. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Tadžikistani riiklik gaasikompanii teatas eile, et tasumata võlgade pärast vähendab naaberriik Usbekistan järgmisel nädalal maagaasi tarneid sellele poole võrra.


«Peamine põhjus selleks on kasvav võlg saadud gaasi eest, mis on juba 18 miljonit dollarit. Osa sellest võlast - kaheksa miljonit dollarit - on selle aasta esimesest kuust,» tunnistas Tajiktransgazi pressiesindaja AFP ajakirjanikule.

Usbekistan hakkab seetõttu nädala jooksul tasapisi vähendama gaasitarneid. Kui selle nädala alguses sai Tadžikistan veel 45 000 kuupmeetrit maagaasi päevas, siis edaspidi vaid 20 000 kuupmeetrit, märkis ametnik.

Kesk-Aasias asuv seitsme ja poole miljoni elanikuga vaene riik on sattunud juba sügavasse energiakriisi. Sel aastal plaaniti usbekkidelt osta kokku 500 miljonit kuupmeetrit gaasi, makstes 240 dollarit 1000 kuupmeetri eest.

Usbekistan tarnib seejuures naabrile 95 protsenti tarbitavast maagaasist. Kahe riigi suhetes on aga juba pikalt valitsenud pinged lisaks kultuurilistele erinevustele ka vee- kui energiavarude jagamise pärast.

Tadžikistani valitsus on hakanud suures kitsikuses energiatarbimist normeerima ning isegi pealinnas Dušanbes ja selle ümbruses on mõnel pool voolu vaid paar tundi päevas või isegi vähem. Maagaasi saavad aga vaid need õnnelikud, kes on võimelised selle eest maksma.

Usbekistani ees tekkinud võlas süüdistab tadžikkide riiklik energiakompanii aga väiksemaid satelliitfirmasid, mis pole maksnud oma osa keskkassasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles