Saudi ülemmufti hinnangul saab tüdruk abieluküpseks 10-aastaselt

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naine ostlemas.
Saudi Araabia naine ostlemas. Foto: SCANPIX

Tüdrukute abiellumine kümne aasta vanuselt on lubatav, teatas Saudi Araabia ülemmufti vastuseks kriitikutele, kes tahavad tõsta selles riigis kehtivat abiellumisea alampiiri, kirjutab Türgi ajalehe Hürriyet veebiversioon.


Ülemmufti šeik Abdul-Aziz al-Sheikhi sõnul saab tüdruk islami kohaselt abieluküpseks 10- või 12-aastaselt. Ta lisas, et islamiseadus ei rõhu naisi.

«Need, kes kutsuvad üles tõstma abiellumisiga 25 aastale, on täiesti eksiteel,» ütles ülemmufti Riyadhi ülikoolis peetud loengus.

«Meie emad ja vanaemad abiellusid, kui nad olid napilt 12,» jätkas ta. «Hea kasvatus valmistab tüdruku tolleks ajaks ette kõigi abielukohustuste täitmiseks.» Sellega vastas ta naissoost kuulaja küsimusele alaealiste tüdrukute nende enda nõusolekuta mehele panemise kohta.

Saudi Riigi Inimõiguste Liit on kritiseerinud alaealiste paaripanekut, leides, et see on lapsepõlve rikkumine. Liidu hinnangul rikutakse nii mitmeid ÜRO kokkuleppeid, sealhulgas laste õiguste lepingut, millele Saudi Araabia kirjutas alla aastal 1996, ning naiste õiguste lepingut, mille kuningriik võttis vastu aastal 2000.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles