Hiinat ärritas USA otsus vabastada uiguuridest eksvangid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris.
Jalaraudades kinnipeetav Guantánamo Bay vangilaagris. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariik mõistis hukka USA võimude otsuse saata kaks Hiina kodanikust endist Guantánamo kinnipeetavat El Salvadori. 

Ühendriikide kaitseministeeriumi teatel on tegu uiguuridega, keda terrorismis kahtlustatuna hoiti süüdistust esitamata ligi kümme aastat Guantánamo kinnipidamisasutuses ning kes nüüd vabastati, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Hiina on juba teinud USA-le protestiavalduse seoses nende kahtlusaluste toimetamisega El Salvadori,» märkis Hiina välisministeeriumi esindaja Liu Weimin ajakirjanikele. Liu kinnitusel on Peking kutsunud Washingtoni üles parandama oma vigu ning El Salvadori võimudel on palutud uiguure mitte vastu võtta.  

Ühendriigid saadavad vabastatud Guantánamo endised vangid reeglina nende koduriiki, kuid moslemitest uiguure Hiinale välja ei anta, kuna kardetakse, et neid ootaksid kodumaal ees repressioonid.

Hiina väitel kuuluvad kaks kahtlusalust aga nii Hiinas kui ka ÜRO ja USA poolt terroriorganisatsiooniks kuulutatud Ida-Turkestani Islamiliikumise ridadesse ning maailmaorganisatsiooni resolutsioonide kohaselt ei tohtinuks El Salvador neile asüüli pakkuda.

Barack Obama administratsioon lubas Kuuba saarel Guantánamo lahe mereväebaasis asuva kurikuulsa vangla sulgeda, kuid tähtaeg vangilaagri sulgemiseks kukkus kahe aasta eest ning uut vangilaagri sulgemise tähtaega pole ametlikult seatud.

Mitmed riigid on nõustunud Guantánamo kinnipeetavad vastu võtma. Euroopa Liit jättis vangide vastuvõtmise iga liikmesriigi otsustada, kuid USA pole suutnud paljusid riike veenda, et nad terrorismis kahtlustatutele varjupaiku annaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles