Bangladeshi rahuvalvajad on kolme aastaga koju saatnud ligi miljard dollarit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi rahuvalvajad.
Bangladeshi rahuvalvajad. Foto: SCANPIX

ÜRO rahuvalvevägedes teenivad Bangladeshi sõdurid on viimase kolme aasta jooksul koju saatnud ühtekokku ligi miljard USA dollarit, ütles selle riigi esindaja ÜRO juures.


Bangladesh on suurim ÜRO rahuvalvevägedesse panustaja. Sinist kiivrit kannab üle 10 000 Bangladeshi sõduri, neid jagub maailmaorganisatsiooni 65 rahuvalveoperatsioonist 45-le.

Bangladeshi ÜRO juures esindava Abdul Momeni sõnul on need sõdurid viimase kolme aasta jooksul oma teenistusest koju peredele saatnud 75 miljardit takat ehk umbes 917 miljonit USA dollarit, vahendab AFP.

Hea palgaga rahuvalvajatööd on Bangladeshi sõjaväelaste seas väga menukad. See annab neile võimaluse osta endale kodu ja säästa pensionipõlveks.

Asjatundjad pakuvad ka, et ehk just head positsioonid ÜRO rahuvalvevägedes on üks olulisi põhjuseid, miks Bangladeshi keskastme ohvitserid on viimastel kümnenditel kaotanud isu korraldada sõjaväelisi riigipöördeid.

1971. aastal iseseisvunud Bangladesh on läbi teinud umbes 20 sõjaväelist riigipööret või selle katset. Suurem osa neist leidis aset 1970ndail ja 1980ndate alguses, kui kaitseväelastel polnud veel võimalust kandideerida kohtadele ÜRO rahuvalvejõududes.

2010. aastal saatis see valdavalt islamiusku elanikkonnaga riik esimest korda missioonile naissoost rahuvalvajaid. 110 naispolitseinikku läkitati Haitile. Momeni sõnul on Bangladesh valmis rahu valvama saatma rohkemgi naisi.

Ka teistel aladel peale sõjaväe on võõrsil töötavate inimeste koju saadetav raha Bangladeshi majandusele ülimalt oluline. Aastatel 2010-2011 saatis seitse miljonit võõrtöölisest bangladeshlast kodumaale 11,6 miljardit USA dollarit, mis võrdub rohkem kui kümne protsendiga riigi sisemajanduse kogutoodangust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles