Poola võttis üle Balti õhuturbemissiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola õhujõudude Mig-29 hävitaja.
Poola õhujõudude Mig-29 hävitaja. Foto: Wikipedia.org

Neli kuud Balti õhuruumi patrullinud Saksa õhujõudude esindajad andsid täna õhuturbemissiooni üle Poolale, kes osaleb selles nelja Mig-29 hävitajaga.

Poolakad osalevad missioonis juba neljandat korda. Šiauliaisse saabub ühtekokku 100 Poola sõjaväelast kolonelleitnant Lezsek Blachi juhtimisel.

Üleandmistseremoonial Šiauliai lähedal asuvas Zokniai lennuväebaasis osalesid Leedu asekaitseminister Vytautas Umbrasas, Poola suursaadik Leedus Janusz Skolimowski, Saksa kaitseatašee Balti riikides kolonelleitnant Achim Wolfgang Neitzert ning Poola ja kolme Balti riigi õhujõudude esindajad.

Viimasel ajal on Poola osalusest Balti õhuturbemissioonis ilmunud vastuolulisi teateid.

Leedu president Dalia Grybauskaite keeldus möödunud nädalal sõitmast Varssavisse Poola ja Balti presidentide kohtumisele. Leedu ametiisikute sõnul on Poola ähvardanud üle vaadata oma panuse õhuturbemissioonis, kui Vilnius ei täida Varssavi nõudmisi rahvusvähemuste kohtlemise osas.

Eesti ja Läti president osalesid kohtumisel, pärast mida Poola riigipea Bronislaw Komorowski kinnitas, et Poola jätkab Balti õhuruumi turvamist.

Varem sel nädalal ütles Poola kaitseminister Tomasz Simoniak parlamendi kaitsekomisjonile, et Leedu ja Poola seisukohad julgeolekuküsimustes on hiljutistest lahkarvamustest hoolimata ühesugused.

«Poola ja Leedu hästi teada erimeelsustest hoolimata on nende seisukohad julgeolekuküsimustes identsed, nagu on identsed ka nende huvid,» ütles minister.

Varem veebruaris otsustas NATO pikendada Balti õhuturbemissiooni, mille teostamise mandaat kehtis seni 2014. aastani.

Suursaadikud leppisid Brüsselis kokku, et tegemist on pikaajalise missiooniga, mille tingimused regulaarselt üle vaadatakse, Baltimaad aga kohustusid oma panust suurendama. Dokument ise on salajane, kuid allikad on BNSile öelnud, et missiooni tingimused vaadatakse üle 2018. aastal.

Balti riikidel endil puudub võime õhuturbemissiooniks. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamises osalevad alates 2004. aastast rotatsiooni korras Belgia, Taani, Tšehhi, Suurbritannia, Hispaania, USA, Poola, Norra, Hollandi, Portugali, Prantsusmaa, Rumeenia, Türgi ja Saksamaa õhujõud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles