Biden Obama poliitikast: Bin Laden on surnud ja General Motors on elus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden
USA asepresident Joe Biden Foto: SCANPIX

USA asepresident Joe Biden tõi täna Osama bin Ladeni tapmise välja põhjusena, miks ameeriklased ei tohiks «kollektiivse mälukaotuse» all kannatada ja vabariiklaste tõenäolist presidendikandidaati Mitt Romneyt valida.

Biden pidas New Yorgis kõne ligi nädal aega enne aasta möödumist sellest, kui USA eriüksuslased Al-Qaeda juhi Pakistanis tapsid. Kõnes, mille katkendid eelnevalt avaldati, nimetab Biden Romneyt välispoliitikas nõrgaks – vastupidiselt president Barack Obamale.

«Kui te otsite kaitserauakleepsu, mis võtaks kokku selle, kuidas on president Obama saanud hakkama sellega, mille ta päris, siis on asi väga lihtne: Osama bin Laden on surnud ja General Motors on elus,» ütleb Biden oma kõnes, viidates autotööstuse päästmiseks rakendatud meetmetele.

Asepresidendi kõne viitab demokraatide kampaania teravnemisele 6. novembri valimiste eel, kus president teist ametiaega püüdleb.

Biden, kes oli Obama eriesindaja USA vägede väljatoomisel Iraagist, vastandas selgelt Romney ja Obama, kes on kaitsnud ameeriklasi kodu- ja välismaal.

Tuues välja Iraagi sõja «vastutustundliku» lõpetamise ja Afganistanist lahkumise aja paika panemise, ütles Biden, et Romney välispoliitika «viiks meid minevikku, millest eemaldumiseks me oleme nii kõvasti vaeva näinud». Tema sõnul viiks Romney majandus- ja välispoliitika «meid tagasi jamasse, millest president Obama meid välja on kaevanud».

«Kuberner Romney loodab kollektiivse amneesia peale,» ütles Biden. «Kuid ameeriklased teavad, et me ei saa lubada tagasi tulevikku naasmist, tagasi välispoliitika juurde, kus Ameerika tegutseks üksinda... karjuks maailma, et te olete kas meie poolt või meie vastu... annaks kõigepealt löögi ja esitaks raskeid küsimusi alles hiljem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles