Leedu ei soovi õhuturbemissiooni Eestiga jagada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Toomas Huik

Leedu toetab Eesti oma sõjalennuvälja arendamise püüdlusi, kuid on vastu ettepanekule õhuturbemissiooni jagamiseks kolme Balti riigi vahel, ütles neljapäeval Leedu kaitseminister Rasa Juknevičiene.

«Eesti taotleb õhuturbemissiooni rotatsiooni, ei ole ettepanekut see alaliselt üle viia, vaid pannakse ette teostada seda iga kord erinevalt lennuväljalt,» ütles Juknevičiene.

«Jah, eestlased ei varja, et investeerivad jõuliselt Ämari lennuväebaasi. NATO ei ole seda teemat tõstatanud, selle otsuse peame langetama Balti riikides. NATO partnereid rahuldab olukord Zokniai lennuväljaga,» ütles Juknevičiene parlamendile valitsuse infotunnis.

Erakonna Kord ja Õiglus esindaja Andrius Mazuronis küsis ministrilt, kas õhuturbemissiooni, mida 2004. aastast saadik teostatakse Leedust, ei viida üle Eestisse.

«See, mida eestlased oma lennuväebaasis teevad, mida lätlased ühes või teises struktuuris teevad, tõstab Baltimaade kaitsevõimet. Me toetame eestlasi nende soovis luua oma sõjalennuväli, kuid me ei nõustu õhuturbemissiooni üleviimisega, rotatsiooni puhul kujuneb see kallimaks. See läheb oluliselt kallimaks ning ma ei tea, kas meie partnerid hindavad seda positiivselt,» sõnas minister.

Eesti meedia on varem teatanud, et mõne aasta pärast saab valmis Ämari lennuväebaas, kus võivad dislotseeruda õhuturvet läbi viivad NATO hävitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles