Lukašenka: Valgevene otsustab ise, kuhu tuumajaamu rajada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenka stiilinäide ehitusplatsil.
Aleksandr Lukašenka stiilinäide ehitusplatsil. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka tõrjus eile Leedu pretensioone ehitatava tuumajaama osas, kinnitades, et iseseisva riigina on neil õigus ise otsustada, kuhu ja mida ehitada.

«Tegutsemiskava on kindlaks määratud ja mina kavatsen sellest kinni pidada. Meie oleme siin maal omanikud. Ja meie otsustame, mida ja kuhu rajada,» ütles Lukašenka ajakirjanikele Magiljovi regiooni külastades.

ÜRO komitee, mis järgib piiriülese keskkonnamõjude hindamise konventsiooni täitmist, päris alles teisipäeval Valgevenelt aru Leedu naabrusse ehitatava tuumaelektrijaama kohta.

Leedu välisministeeriumi teatel esitas Valgevene delegatsioon märtsis selle komitee istungil tuumajaama puudutavatele küsimustele vastused suuliselt, kuid need ei rahuldanud komitee liikmeid, mistõttu oodatakse Minskilt täiendavaid selgitusi kirjalikus vormis.

Leedu esitas Espoo konventsiooni täitmist hindavale ÜRO komiteele kaebuse eelmise aasta juunis, leides, et Valgevene tegevus läheb vastuollu riikidevahelise leppega, mis seab riikidele vastastikuse informeerimise ning kaasamise kohustuse kõigi planeeritavate suuremahuliste, märkimisväärset soovimatut piiriülest keskkonnamõju omavate projektide mõjude hindamisel.

Minsk ei ole seni andnud Leedule Ostrovetsi tuumaobjekti ehitamise kohta rahuldavaid vastuseid, samuti ei ole toimunud avalikku arutelu ega peetud kahepoolseid konsultatsioone.

Valgevene ühines Espoo konventsiooniga 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles