Foreign Policy nimekiri: riigi keskvalitsuse väitel alistatud, aga ikka veel tegutsevad terroristid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamili Tiigrid
Tamili Tiigrid Foto: Pm

Euskadi Ta Askatasuna (ETA)

Riik: Hispaania
Ajalugu: Alustas aastal 1959. Sai alguse tudengiliikumisest diktaator Francisco Franco baski keele ja kultuuri rõhuva poliitika vastu. 1970.–80. aastateks oli muutunud üheks Euroopa kardetuimaks terroriorganisatsiooniks. Kui 1970ndate lõpus Baskimaa autonoomiat suurendati, muutus ETA võitlus ainult vihasemaks. Nende hingel on rohkem kui 800 surma.

Praegu: 1998. aastast on nad mitu korda vaherahu sõlminud ja siis jälle sellest taandunud.
Suurem osa Hispaania avalikkusest, isegi enamik baski rahvuslastest on tänapäeval nende vastu. Viimati võttis ETA endale vastutuse sel kuul Madridi autoparklas toimunud plahvatuse eest.

Sendero Luminoso

Riik: Peruu
Ajalugu: Asutatud aastal 1980. Maoistlikku võitlusstiili harrastava Peruu Kommunistliku Partei, teise nimega Sendero Luminoso esimese kahe tegutsemiskümnendi rünnakutes hukkus ligi 80 000 peruulast. Üks rühmituse asutajaist, filosoofiaprofessor Abimael Guzmán on väitnud, et enne kui ta saab võimule tulla, peaks tapma kümme protsenti Peruu rahvast.

Praegu: Suur tagasilöök oli Guzmáni vahistamine aastal 1992. Kui tipp-perioodil võitlesid nende ridades tuhanded geriljad, siis nüüd koosneb see organisatsioon 400–700 inimesest, kes suutsid mullu tappa siiski 25 politseinikku ja sõjaväelast. Sarnaselt Colombia FARCiga on viimastel aastatel vahetanud kommunistliku ideoloogia kokaiiniäri vastu.

Põhja-Kaukasuse mässulised

Riik: Venemaa
Ajalugu: Tšetšeenia muutus rahutuks pärast seda, kui see rahvas end aastal 1991 iseseisvaks kuulutas ja Vene president Boriss Jeltsin üritas neid edutult sõjaliselt maha suruda, ka tema ajal peaministriks tõusnud Vladimir Putin korraldas tšetšeenide purustamiseks verise kampaania. Kõige selle tagajärjel tšetšeenid radikaliseerusid veelgi, neile hakkasid appi tulema džihadistid teistest islamiriikidest.

Praegu: Praegu Putinile lojaalne endine mässuline Ramzan Kadõrov hoiab Tšetšeenia suures osas kontrolli all. Samas on islamistlikud võitlejad kanda kinnitanud naabruses asuvas Dagestanis ja Inguššias, märgid näitavad, et viimastel kuudel ka Lõuna-Osseetias ja Abhaasias.

Tuareegi mässulised

Riigid: Mali ja Niger
Ajalugu: Tuareegi nomaadid on Mali valitsuse vastu mitte kuigi ägedat võitlust pidanud alates aastast 1960, kui see riik Prantsuse koloniaalimpeeriumist lahkus. Nende väitel eelistab valitsus püsielukohaga elanikke nomaadidele, ka on nad protestinud selle vastu, et välisfirmad kasutavad Mali maavarasid. Põhiosa tuareegide võitlusest seisneb kaevandustesse maamiinide paigutamises ja välismaalaste röövimises.

Praegu: Kuigi Nigeri ja Mali valitsus lubasid pärast 1990ndate lõpus sõlmitud vaherahusid tuareege paremini riigi sõjavägedesse ja valitsustesse integreerida, pole nad suutnud seda lubadust pidada. Prantsuse turistid, kelle tuareegid möödunud kuul Nigeri piiri lähedal röövisid, on siiani pantvangis.

Tamili Tiigrid


Riik: Sri Lanka


Ajalugu: Tamilid hakkasid toonase Tseiloni ja praeguse Sri Lanka riigi teatud rahvusrühmi eelistava süsteemi vastu võitlema 1970ndail. Nad nõudsid iseseisvat hinduistlikku tamilite riiki, mis oleks vaba budistliku keskvalitsuse võimu alt. Tamileid võib pidada enesetapurünnakute pioneerideks, lisaks kuuluvad nende arsenali maamiinid ja mõrvad. 1980ndail üritas India Sri Lanka keskvalitsuse ja tamilite vahel rahu vahendada, kuid võitlus läks ainult hullemaks. Konfliktis on hukkunud üle 700 000 inimese.



Praegu: Kuigi 2004. aasta jõulutsunami tõi nende võitlusse kaheaastase pausi, käib see nüüd taas edasi. Viimati pani tamilite enesetapuründaja pommi plahvatama sel esmaspäeval, hukkus 28 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles