Ukraina lükkas nälgiva Tõmošenko kohtuprotsessi edasi

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhatkond Tõmošenko toetajat avaldas täna Harkivis meelt.
Tuhatkond Tõmošenko toetajat avaldas täna Harkivis meelt. Foto: SCANPIX

Ukraina kohus otsustas täna seoses kohtualuse nõrga tervisega lükata 21. maini edasi protsessi maksupettuses süüdistatava endise peaministri Julia Tõmošenko üle.

Ootamatu otsus langetati ajal, mil lääs on üha enam mures mullu võimuliialduste eest vangi mõistetud opositsioonijuhi tervise pärast. Tõmošenko, kes süüdistab kolme vangivalvurit enda peksmises, alustas eelmisel nädalal protestiks näljastreiki, vahendas AFP.

«Kohus on otsustanud, et kaasust on Tõmošenko puudumisel võimatu arutada,» ütles kohtunik Kostjantõn Sadovski, lisades, et Tõmošenko ei saa protsessil osaleda kroonilise seljavalu tõttu.

1000 Tõmošenko toetajat korraldasid täna Harkivi ringkonnakohtu ees meeleavalduse. Umbes sama suur arv Tõmošenko vastaseid korraldas aga vastuaktsiooni.

Kohus valmistus täna kuulama prokuröride süüdistusi Tõmošenko väidetava maksupettuse asjus. Süüdimõistmisel võidakse 51-aastane naine trellide taha jätta 2023. aastani.

Kohtuniku otsus protsess edasi lükata rõõmustas süüaluse advokaati Serhi Vlassenkot, kes ütles, et võimud on nüüd ametlikult tunnistanud, et Tõmošenko tervis on halvenenud.

Tõmošenko kohtlemine on kutsunud läänes esile teravaid reaktsioone. Euroopa Liidu õigusvolinik Viviane Reding ütles eile, et lükkas tagasi UEFA juhi Michel Platini kutse osaleda juunis jalgpalli EMi avatseremoonial Ukrainas.

«Te ei saa sulgeda silmi inimõiguste olukorra ees isegi suure spordipeo ajal,» soovitas Reding Platinile.

Platini vastas, et üksnes poliitilistel põhjustel EMi asukohta ära vahetada ei saa.

Saksa president Joachim Gauck on teatanud, et lükkas tagasi kutse osaleda mais Jaltas toimuval ametlikul kohtumisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles