Türgi lubab Lähis-Idas aktiivset rolli mängida

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / Scanpix

Türgi ei piirdu Lähis-Ida küsimustes ainult Iisraeli ägeda kritiseerimisega Gaza sõja eest, lubas peaminister Tayyip Erdogan.


18. jaanuaril relvarahuga lõppenud Iisraeli sõda Gazas tõi kaasa protestid liitlaselt Türgilt, viies lõpuks vastastikuse sõnasõjani Erdogani ja Iisraeli presidendi Shimon Peresi vahel Šveitsis Davosis toimunud Maailma majandusfoorumil, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet. 

Reede õhtul Reutersile ja kahele Türgi ajalehele antud usutluses ütles Erdogan, et Iisraeli sellenädalased valimised, kus võidutsesid parempoolsed, «maalivad tulevikust väga sünge pildi».

NATO liige Türgi on valdavalt islamiusuline, kuid ametlikult ilmalik riik, ning on Lähis-Idas ainulaadsel positsioonil, kuna on heades suhetes nii USA ja Iisraeli kui ka Araabiamaadega.

Osa diplomaate ja analüütikuid leiab, et Türgi maine rahuvahendajana sai kannatada just seetõttu, et Erdogan sedavõrd ägedalt Iisraeli kritiseeris ja islamistlikku Hamasi kaitses.

«Mina nii ei arva... Türgi on tugev riik, millel on (ainulaadne) rahvusvaheline positsioon,» ütles Erdogan intervjuus, mille ta andis lennukis teel Ankarast Sivasi linna.

«Meie seda rolli läbirääkimistel ei tahtnud. Iisraeli ja Süüria läbirääkimistel tahtsid mõlemad riigid, et Türgi vahendajaks hakkaks, sellepärast me kõnelustel osalesimegi. Sama juhtus Iisraeli ja Pakistani kõnelustel.»

Ta kinnitas, et kui kriitikud arvavad, et Ankara pooldab islamiliikumist Hamas ja on Iisraeli vastu, on nad Türgi välispoliitikast valesti aru saanud. Türgi soovib rahu Lähis-Idas ja kaitseb abituid, kelleks antud olukorras on Gaza sektori tsiviilelanikud, ütles ta.

Erdogan väitis, et tema valitsuspartei AK, millel on islamistlikud juured, on Türgi mõjuvõimu maailmas taastanud ja on loomulik, et riik kasutab seda vastleitud mõju selleks, et aidata lahendada kriise eri piirkondades alates Kaukaasiast ja lõpetades Lähis-Idaga.

Ta kutsus Iisraeli järgmist valitsust palestiinlaste karmist kohtlemisest loobuma ja Gaza sektori blokaadi lõpetama.

Analüütikute sõnul on Iisrael sama lõhestatud kui palestiinlased ning väljavaade rahuni jõuda on kaugem kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles