Teadlane hoiatas sagenevate metsapõlengute eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustatud kliimateadlase hinnangul võivad metsa- ja maastikupõlengud käesoleval sajandil muutuda märksa sagedasemaks.
Tunnustatud kliimateadlase hinnangul võivad metsa- ja maastikupõlengud käesoleval sajandil muutuda märksa sagedasemaks. Foto: Reuters / Scanpix

Tunnustatud kliimateadlase hinnangul kiireneb kliima soojenemine käesoleval sajandil prognoositust märksa kiiremas tempos, mis toob kaasa ka ulatuslikumad metsapõlengud. 


Professor Chris Fieldi kinnitusel alahindas ÜRO kokku kutsutud valitsustevaheline kliimamuutuste komisjon (IPCC) oma raportit koostades muutuste ulatust, teatas BBC News.

2007. aasta kliimaaruande kohaselt kerkib maakera temperatuur sajandi lõpuks võrreldes möödunud sajandivahetusega 1,1 kuni 6,4 kraadi võrra. Fieldi hinnangul tõusevad õhutemperatuurid aga märksa rohkem.

Tema sõnul võib maakera jätkuvalt tõusev temperatuur suure tõenäosusega põhjustada suuremat kahju ka keskkonnale. Näiteks võib kliimasoojenemise tagajärjel troopilistes piirkondades puhkeda rohkem metsatulekahjusid ja igikeltsa sulamine paisata atmosfääri suures koguses süsinikku.

Chicagos rahvusvahelisel konverentsil ettekandega esinenud Fieldi teatel eraldus 2000-2007 keskkonda rohkem kasvuhoonegaase, kui varem arvata osati, sest kasvava elanikkonnaga arenevad tööstusriigid India ja Hiina põletavad jätkuvalt elektrienergia saamiseks sütt.

Kliima soojenemise tagajärjel on viimastel aastatel märgatavalt tugevnenud tormid, sagenenud üleujutused ja põuad, kadud liigid ja sulanud Arktika jää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles