Paavst külastab pingete leevendamiseks Iisraeli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: Reuters / Scanpix

Ametist lahkuva Iisraeli peaministri Ehud Olmerti kinnitusel külastab paavst Benedictus XVI mais juudiriiki.


Visiidi toimumine sattus hiljuti puhkenud skandaali tõttu aga küsimärgi alla. Nimelt otsustas paavst tühistada neljale katoliku kiriku piiskopile aastate eest määratud teenistuskeelu, vahendas AFP.

Neist üks, piiskop Richard Williamson, eitas holokausti täit ulatust, sest tema hinnangul ei kasutanud natsionaalsotsialistliku Saksamaa sõdurid ja nende liitlased juutide tapmiseks gaasikambreid.

Paavsti otsus tühistada paavsti teenistuskeeld tõi kaasa Iisraeli ja teiste riikide pahameele. Iisraeli sõnul nurjas paavsti otsus katoliku kiriku ja juutide dialoogi vallas poole sajandi jooksul saavutatu.

Riigid nõudsid, et Vatikan ei suhtuks holokausti eitamisse sallivalt ja kutsusid paavsti üles astuma holokausti eitamise vastu selgemalt välja.

Paavst kinnitas oma ametlikus avalduses juutidega täielikku solidaarsust ning rõhutas, et juutide hävitamise katsed on hoiatus kogu inimkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles