Ülekaalulisuse ravi neelab USAs juba suuremad summasid kui suitsetamise oma

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisterahvas New Yorgis jalutamas.
Naisterahvas New Yorgis jalutamas. Foto: SCANPIX

Ülekaalulisusega seotud hädadele kuluvad USAs suuremad summad kui suitsetamise kaasnevatele, vahendab Reuters eelmisel kuul avaldatud uuringu tulemusi.

Nimelt arvutasid mittetulundusliku meditsiinipraksise ja meditsiinilise uurimisrühma Mayo Clinic teadlased kokku asutuse 30 529 töötaja, ravialuse ja endise töötaja mitme aasta ravikulud.

«Suitsetamine lisas aastas ravikuludesse ligi 20 protsenti,»sõnas Mayo Clinic’i esindaja James Naessens.

«Ülekaalulisusega oli umbes sama lugu, kuid haiguslikust ülekaalust tingitud kulud kasvasid aastas 50 protsenti. Nii et tegelikult oleks tööandjatel majanduslikult õigustatud ülekaalulistele töötajatele kaalulangetamist soosivate lahenduste pakkumine,» lisas ta.

USAs aina vohavamaid vorme võttev ülekaalulisus on hästi teada asjaolu, kuid ärid, valitsusasutused ja üksikisikud hakkavad alles praegu tundma lisakilodega kaasnevaid täiendavaid kulusid.

USA haiglad on ülekaaluliste patsientide tõttu hakanud seinale kinnitatavaid WC-potte asendama põrandale kinnitatavate mudelitega.

Riiklik transiidiamet tahab aga busse testima hakata, selgitamaks välja pidurdamise mõju raskekaalulisematele reisijatele. USA autodes põletatakse aastas bensiini pea 3,5 miljardit liitrit rohkem kui juhul, mil autosõitjad kaaluksid sama palju nagu 1960. aastatel.

Rasvumisele kuluvad täiendavad ravikulud on eelnevatest hinnangutest kaks korda suuremaks osutunud, ületades isegi suitsetamisest tingitud haiguste ravikulud. Nii peavad ameeriklased hakkama maksma lisanduvate ravikulude tõttu kõrgemaid tervisekindlustusmakse.

Teiste muutuste hulka kuuluvad näiteks aga avalikesse kohtadesse nagu spordirajatised või bussipeatused ehitatavad laiemad istmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles