Osama bin Laden kurtis enne surma terrorivõrgustiku mandumise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda kunagine juht Osama bin Laden kurtis enne oma surma organisatsiooni mandumise üle ja nimetas toimuvat «hävinguks hävingu järel», ütles eile USA terrorismivastase võitluse kõrge ametnik John Brennan, kelle sõnul võib seda välja lugeda peagi avalikuks tehtavatest dokumentidest.

Brennani sõnul oli Osama bin Laden toimuvast niisuguses masenduses, et kaalus isegi terrorirühmituse nime muutmist.

Brennani hinnangul oli Al-Qaeda «suurelt kaotamas», kunagisega võrreldes «vaid hale vari» ning selle juhtkond muutumas «mitteoluliseks».

«Osama ise möönis, et Al-Qaedat on tabanud häving hävingu järel,» ütles Brennan.

«Pakistani hõimualadel üha kasvava survega jäi üha vähemaks võimalusi ja kohti, kus treenida ja ette valmistada järgmise põlvkonna võitlejaid. Neil oli suuri probleeme üldse uute inimeste värbamisega ja moraal oli äärmiselt madal,» rääkis ta.

USA luureametnike hinnangul on terrorivõrgustiku Al-Qaeda jõud Pakistanis ja ka mujal maailmas pärast Osama bin Ladeni tapmist raugemas, kuid endiselt tekitavad probleeme sellega seotud harurühmitused.

Tundmatuks jääda sooviv luureametnik kinnitas nädalavahetusel ajakirjanikele, et Osama bin Ladeni surm nõrgestas Al-Qaedat üldse märkimisväärselt ja pole tõenäoline, et terrorivõrgustik küüniks enam sellisel tasemel rünnakuteni nagu 2001. aasta 11. septembril.

«On üsna raske ette kujutada, et Al-Qaeda tuumik suudaks enam koondada vahendeid, väljaõpet, oskusi ja raha sellel tasemel, et korrata 2001. aastal aset leidnud rünnakuid,» arvas ametnik.

«Kuigi vara on veel võitu kuulutada, aga võiks juba väidelda, et organisatsioon, mis tõi meile 9/11 rünnakud on suuremas osas kadunud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles