Clinton loodab suhetes Venemaaga positiivset algust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: AP / Scanpix

USA värske välisminister Hillary Clinton avaldas pühapäeval lootust, et suhted Venemaaga saavad «positiivse alguse».


«Loodame positiivset algust (suhetes) Venemaaga,» ütles Ida-Aasiasse oma ametiaja esimesele välisvisiidile suundunud Clinton Alaskas vahepeatust tehes ajakirjanikele, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

«Kohtun (Vene) välisministri Sergei Lavroviga umbes kahe nädala pärast,» kinnitas Clinton kokkusaamise täpset aega ja toimumispaike täpsustamata.

«See on osa selle administratsiooni püüdlustest suhelda Vene kolleegidega kõigil tasanditel. Kuid me pole kõigis asjus otsusele jõudnud.»

Clinton kinnitas, et ta kavatseb oma Vene kolleegiga vestelda tuumarelvade piiramisest, tänavu aeguvast START-leppest ning «mitmest murest, mis meie arvates meid ühendab, eriti mis puudutab Afganistani».

Venemaad on muu hulgas pahandanud USA kavatsus paigutada Poolasse ja Tšehhi oma raketitõrjekilbi osiseid.

Oma Ida-Aasia ringsõidu jooksul külastab riigisekretär Jaapanit, Indoneesiat, Lõuna-Koread ja Hiinat. Tema eelkäijad on reeglina teinud esimese välisvisiidi Euroopasse või Lähis-Idasse, kuid analüütikute hinnangul soovib uus Ühendriikide administratsioon viia end kurssi ülemaailmsete majanduslike, poliitiliste ja sõjaliste nihetega.  

Clinton on ise öelnud, et ajalooliste partnerlussuhtete ja liitude taastamine on majanduskriisi tõttu taas vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles