Gingrich lõpetas ametlikult oma valimiskampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Newt Gingrich lõpetas ametlikult oma kampaania.
Newt Gingrich lõpetas ametlikult oma kampaania. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürginud endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich teatas kolmapäeval ametlikult, et lõpetab oma kampaania, kuid lubas jätkata «aktiivse kodaniku» rollis.

«Täna peatan ma kampaania. Kampaania peatamine ei tähenda, et peatan kodakondsuse,» ütles Gingrich pealinna Washingtoni äärelinnas, Virginia osariigi väikelinnas Arlingtonis.

Gingrichi lahkumise järel jääb praegusele favoriidile Mitt Romneyle konkurentsi pakkuma vaid Texase osariigi rahvasaadik esindajatekojas Ron Paul.

Gingrich oli valimiskampaania jooksul häältearvestuses pärast head kampaaniaalgust jaanuaris pidevalt kolmandal kohal Pennsylvania osariigi endise senaatori Rick Santorumi järel. Santorum lõpetas kandideerimise aprillis.

Paul on eelvalimistel olnud pidevalt neljandal kohal ning tal ei ole šansse Romney püüdmiseks. Massachusettsi endine kuberner Romney on juba alustanud valimiskampaaniat demokraadist presidendi Barack Obama vastu.

Romney suhtes sageli kriitiline Gingrich ütles, et mormoonist miljonär on selgelt parem alternatiiv Obamale, kes püüab tagasivalituks saada.

«Presidentuuriga seoses küsitakse minult mõnikord, kas Mitt Romney on piisavalt konservatiivne? Minu vastus on lihtne - võrreldes Barack Obamaga?» ütles Gingrich. «Siin ei ole valikut Mitt Romney või [endise vabariiklasest presidendi] Ronald Reagani vahel. Tegemist on valikuga Mitt Romney ja kõige äärmuslikuma, vasakpoolseima presidendi vahel Ameerika ajaloos.»

Televäitlustes hästi esinenud Gingrich saavutas eelvalimistel võidu vaid kahes osariigis - oma koduosariigis Georgias ja Lõuna-Carolinas. Tema valimiskampaania jäi võlgu 4,3 miljonit dollarit.

Gingrich juhtis vabariiklaste seas arvamusküsitlusi veidi aega enne eelvalimiste algust 3. jaanuari valimistega Iowa osariigis, kuid ta langes USA poliitika uue jõu, «Super PACide», ohvriks. Sõltumatute kampaaniakomiteede eeliseks on, et neil puudub kampaaniarahastamise ülempiir. Ehkki Gingrichi toetas üks selline Super PAC, siis Romney käsutuses oli miljoneid dollareid raha, millega ta ründas Gingrichi kui Washingtoni siseinfo valdajat. Negatiivne kampaania mõjus ning muutis Gingrichi võimalused lõpuks olematuks.

Gingrichi valimiskampaanias oli mitu kummalist ideed, mis jõudsid riikliku meedia esikaanelugudeks. Nii näiteks soovis Gingrich luua USA Kuu-koloonia ja panna koolilapsed nende õppeasutustes koristajatena tööle. Gingrichi kampaania muutus suisa farsiks aprillis, kui ta valimisürituse korras külastas St. Louis's loomaaeda, kus teda hammustas käest pingviin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles