Terror Mahhatškalas nõudis 12 inimelu

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dagestani pealinnas Mahhatškalas kärgatas eile õhtul kaks omavalmistatud lõhkekeha, siseministeeriumi andmetel hukkus saadud vigastuste tõttu 12 ja sai kannatada veel ligi 100 inimest.

Hukkunute seas on seitse politseinikku ja kaks eriolukordade ministeeriumi päästeametnikku, ülejäänud on tsiviilisikud.

Vigastada sai veel 89 inimest, kellest 34 on politseinikud ja ülejäänud on tsiviilisikud. Kannatanute seas on ka lapsi.

Dagestani siseministri Abdurašid Magomedovi sõnul õhkisid pomme kaks enesetapjat: mees ja naine. Ta ei välistanud võimalust, et aktsiooni taga on kohalikud mässuliste grupeeringud, vahendas Ehho Moskvõ.

Minister Magomedovi sõnul on siseministeeriumil andmeid terroriaktide täideviijate ja organisaatorite kohta, vahendas RIA Novosti. «Me mõistame, kes need kuriteod korraldas ja organiseeris, töötame ka võimalike enesetapjatega. On oletus inimeste kohta, kes need kuriteod võisid sooritada. On pealtnägijaid, kellega me teeme koostööd,» rääkis ta Vene siseministrile Rašid Nurgalijevile.

«Lõhkeaineekspertide andmete järgi oli esimese lõhkeseadeldise trotüülekvivalent 30 ja teisel 50 kilogrammi. Mõlemad seadeldised olid täidetud ehituses kasutatavate 3- kuni 5-sentimeetriste tüüblitega,» teatas Rahvusliku terrorismivastase komitee (NAK) RIA Novostile.

«Eksperdid tegid kindlaks, et sõiduautos Mitsubishi lõhkes seadeldis, mille trotüülekvivalent oli 30 kilogrammi,» rääkis NAKi esindaja Nikolai Sintsov esimese plahvatuse kohta.

Sintsov selgitas, et plahvatuse suure võimsuse tõttu ei õnnestunud kohe automarki kindlaks teha. Intsidendi ajal istus selles inimene, oletatavalt enesetaputerrorist.

Minister Magomedovi sõnul on uurijatel teada õhku lennanud Mitsubishi omanik. «Nüüd uurime jada, kuidas auto kurjategija valdusesse jõudis,» lisas Dagestani siseminister.

Esimene plahvatus leidis aset kell 22.20 (Moskva aja järgi), mõnikümmend minutit hiljem kärgatas teine pauk.

Intsident leidis aset kontrollpunkti juures, mis asub väljasõidul Mahhatškalast Stavropoli krai suunas.

Esimesele plahvatusele järgnes tulekahju. Kell 22.45 (Moskva aja järgi), kui kannatanutele anti juba meditsiinilist abi ja lokaliseeriti põlengut, plahvatas teine lõhkeseadeldis. Oletuste järgi oli see jäetud läheduses seisnud autosse Gazel.

President Dmitri Medvedev andis Dagestani presidendile Magomed Magomedovile korralduse osutada ohvrite ja kannatanute peredele igakülgset abi. Seoses terroriaktiga katkestas Magomedov oma töölähetuse Moskvasse ja naasis koduvabariiki.

Dagestani prokuratuur uurib juhtunut kui terroriakti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles