Vene raketikilbi-kaartidel on Baltimaad endiselt Moskva vastutusalas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov
Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov Foto: SCANPIX

Venemaa kasutab raketikilbi üle käivates diskussioonides NATOga ikka kaarte, mis määravad Balti riigid ja Poola tema vastutusalasse, ehkki Moskva mõistab, et seda ei juhtu kunagi, ütles täna Leedu kaitseministeeriumi esindaja.

Ministeeriumi poliitikadirektor Vaidotas Urbelis osales eile Moskvas toimunud rahvusvahelisel raketikilbi-teemalisel konverentsil, millel Venemaa selgitas oma vastuseisu kilbile, ning NATO oma otsustavust jätkata selle arendamist.

«Venelased rullisid taas lahti samad kaardid jaotustega sektoriteks, kus Leedu, Läti, Eesti ja osa Poolast on Venemaa kaitselõik,» kinnitas Urbelis.

«Nad mõistavad, et seda ei juhtu kunagi. Seda on neile selgelt öeldud ja nad teavad seda hästi. Ma ei oska selgitada, miks (kindralstaabi ülem Nikolai) Makarov kasutab samu vanu kaarte, mis jätavad Balti riigid Vene sektorisse,» sõnas Urbelis.

Venemaa esitles raketikilbi sektoriteks jagamise ideed Lissaboni tippkohtumise ajal. NATO lükkas selle tagasi, mööndes, et võimalik on selle kohandatud variant, kus Venemaa vastutab oma ning NATO oma territooriumi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles