Janukovõtši-meelne päevaleht sõimas Saksamaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jula Tõmošenko toetajate telklaager Lvivis.
Jula Tõmošenko toetajate telklaager Lvivis. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši mõjuväljas olev päevaleht avaldas täna ehmatava juhtkirja, milles väidetakse, et Saksamaa pole Kolmanda Reichi ajast muutunud ning üritab siiani oma reegleid dikteerida.

Häbenematult Saksamaa-vastane artikkel üleriigilises päevalehes Segodnja, mille omanikuks on suurärimees ning Janukovõtši liitlane Rinat Ahmetov, avaldatakse ajal, mil Berliini-Kiievi suhetes on enne jalgpalli Euroopa meistrivõistlusi tekkinud sügav kriis.

Saksamaa on olnud Euroopast lähtuva kriitika esirinnas ekspeaminister Julia Tõmošenko kohtlemise pärast ning öelnud, et peab võimalikuks Ukrainas toimuvate matšide boikottimist.

«Saksamaa soovib taas oma tahet Euroopale dikteerida,» kinnitatakse Segodnja juhtkirjas.
«Nad on oma maskid maha rebinud ning tegelikult on asi selles, et Berliin ei ole 2012. aastal mingil moel erinev 1940. aastate Berliinist,» kuulutatakse artiklis.

«Saksamaa ei ole viimase 70 aastaga muutunud ning me ei räägi lihtsalt (kantsler Angela) Merkeli ja (välisminister Guido) Westerwelle geopoliitilistest ambitsioonidest,» seisab juhtkirjas.

Väljaanne on Janukovõtši Regioonide Partei ustav toetaja, mis on kibedalt kritiseerinud Saksamaad Ukraina survestamise ja jalgpalli EMi politiseerimise pärast.

Leht võrdles kaasaegse Saksamaa tegevust selgelt Adolf Hitleri aegse natsi-Saksamaaga, mis okupeeris Teise maailmasõja ajal suure osa praeguse Ukraina territooriumist.

«1941. aastal sundis Saksa administratsioon alasti Ukraina tüdrukud Saksamaale suundunud vagunitesse. 21. sajandil sunnivad Saksa tollitöötajad Ukraina töölisi end riidest lahti võtma ning võtavad kõik nende asjad ära,» väitis leht. «Ainult meetodid on muutunud.»

«Toona hävitasid nad riike armee abil, nüüd hävitavad aga nende majandust. Boikoti üleskutsed on üleskutsed jätta sajad tuhanded ukrainlased tööta,» kuulutas väljaanne.

Artikli autorid lisavad: «1945. aasta ei õpetanud neile midagi.»

«Me ei hääletanud 1991. aastal iseseisvuse poolt, et sattuda Merkeli talla alla,» kuulutatakse juhtkirjas.

Ukraina lootis, et jalgpalli EMi võõrustamine kahasse Poolaga aitab edendada riigi mainet, ent analüütikud leiavad, et sündmus ähvardab muutuda fiaskoks, kuna valitsuse kuvand on veelgi halvenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles