11. septembri terrorirünnakute peakorraldaja astub taas tribunali ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khalid Sheikh Mohammed
Khalid Sheikh Mohammed Foto: SCANPIX

Enda sõnul 11. septembri terrorirünnakud kavandanud Khalid Sheikh Mohammed ja neli tema kaassüüalust astuvad täna Guantanamo sõjaroimatribunalil üle kolme aasta taas avalikkuse ette.

Viisikule on esitatud 2976 mõrvasüüdistust - iga terrorirünnakutes hukkunud inimese eest. Lisaks süüdistatakse neid terrorismis, lennukikaaperdamises, konspiratsioonis, sõjapidamise seadustega vastuolus olevates mõrvades ning muudes kuritegudes. Süüdimõistmise korral võib neid oodata surmanuhtlus.

Eelmise, nurjunud kohtuprotsessi ajal pilkas Mohammed tribunali ja ütles, et tunnistab end koos kaaslastega süüdi ja tervitab hukkamist. Kuid on märke, et vähemalt osa süüaluseid on valmis pikaks protsessiks.

Ali Abd al-Aziz Ali kaitsja James Connelli sõnul on see alles algus ja protsess kestab aastaid, sellele järgneb apellatsioon. «Ma ei kujuta ette ühtegi stsenaariumi, kus see asi poole aastaga ühele poole saab,» ütles ta ajakirjanikele baasis.

Jeemenlase Ramzi Binalshibh'i kaitsja Jim Harrington arvas, et hoolimata sellest, mida nad on varem öelnud, ei tunnista ükski süüalune end süüdi. Mohammedile Pentagoni poolt määratud kaitsja kapten Jason Wright keeldus juhtumit kommenteerimast.

Enam kui kolm aastat tagasi proovis president Barack Obama mõista viisiku üle kohut tsiviilkohtus ja sulgeda sõjaväevangla Kuubal. Justiitsminister Eric Holder teatas 2009. aastal, et kohus toimub vaid mõne kvartali kaugusel kohast, kus seisis Maailma Kaubanduskeskus.

Sellest plaanist tuli aga loobuda turvameetmete suure maksumuse ja hukkunute lähedaste vastuseisu tõttu. Kongress takistas seejärel vangide toomise Guantanamost USA-sse ning Obama valitsus pidi neile uuesti sõjaroimatribunalis süüdistused esitama.

Peaprokurör kindral Mark Martins on veendunud, et see «kohus saavutab õigluse ja aususe». Kuid inimõiguslased väidavad, et kongressis heakskiidetud eeskirjad, mis keelavad kohtus kasutada piinamise teel hangitud asitõendeid, ei ole piisavalt põhjalikud. Nende sõnul on Mohammedi piinatud.

Kuveidis üles kasvanud Pakistani kodanik Mohammed on tunnistanud üles 11. septembri terrorirünnakute kavandamise «algusest lõpuni». Lisaks on ta omaks võtnud veel 30 vandenõu ja tunnistas, et mõrvas isiklikult Wall Street Journali ajakirjaniku Daniel Pearli.
Mohammed tabati 2003. aastal Pakistanis.

Tema kaassüüalused on Binalshibh, kes pidi väidetavalt üks kaaperdaja olema, kuid ei saanud USA viisat ja osales rünnakus sobilike lennukoolide väljavalimisega; jeemenlane Waleed bin Attash, kes juhtis Afganistanis Al-Qaeda väljaõppelaagrit ning uuris lennusimulaatoreid ja graafikuid; saud Mustafa Ahmad al-Hawsawi, keda süüdistatakse kaaperdajatele raha, reisitšekkide, riiete ja krediitkaartide andmises, ning Mohammedi sugulane pakistanlane Aziz Ali, kes kaaperdajatele väidetavalt raha andis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles