Hollande´i valimisvõidu järel mesinädalad ei oota

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa presidendiks valitud François Hollande tähistamas koos oma elukaaslase Valerie Trierweileriga eile Bastille´ väljakul oma valimisvõitu.
Prantsusmaa presidendiks valitud François Hollande tähistamas koos oma elukaaslase Valerie Trierweileriga eile Bastille´ väljakul oma valimisvõitu. Foto: SCANPIX

Seitsmeteistaastase vaheaja järel Prantsusmaa esimeseks vasakpoolseks presidendiks valitud François Hollande´i võidu järel pole mesinädalaid loota, sest rahaturud ootavad selgeid signaale tema poliitika ja sammude kohta Saksamaa-juhitava kokkuhoiuplaani osas.

Hollande kogus eilsetel valimistel senise riigipea Nicolas Sarkozy vastu 51,7 protsenti häältest.

Kuigi vasakpoolsete toetajad pidutsesid Pariisi südalinnas täna varahommikuni, tunnistas Hollande, et tema jaoks jääb pidu lühiajaliseks.

«On rõõm ja uhkus, kuid ka ärevus nii suure vastutuse ees Prantsusmaa ja Euroopa jaoks raskel ajal,» ütles Hollande.

Pärast võidukõnet oma tugibaasis Tulle´is Kesk-Prantsusmaal lendas Hollande Pariisi, et esineda Bastille´ väljakul oma kümnete tuhandete poolehoidjate ees.

Uus president vannutatakse ametisse 15. mail. Kohe pärast seda sõidab Hollande Berliini, et heita väljakutse Saksamaa keskendumisele kokkuhoiumeetmetele ning suruda peale uusi ideid majanduskasvu edendamiseks.

«Igas pealinnas on lisaks riigipeadele ja valitsusele inimesi, kes on leidnud tänu meile lootuse, kes vaatavad meie poole ja tahavad kokkuhoiule lõpu teha,» ütles Hollande.

Kokkuhoiuvastaste suuredu Kreeka valimistel viis euro kursi täna viimase kuu madalaimale tasemele, järsult langesid ka Prantsusmaa, Saksamaa ja Kreeka börsid.

On oodata, et Hollande toob oma valitsusse vanu kogenud poliitikuid, näiteks François Mitterrandi endise peaministri Laurent Fabiusi, aga ka palju noori poliitikuid ja naisi.

Tema majandusmeeskonda, mida juhib endine vasaktsentristlik rahandusminister Michel Sapin, kuulub turusõbralikuks peetavaid poliitikuid, tööstusjuhte ja riigiametnikke.

Hollande peab alustama kiiresti ka sisepoliitiliste plaanidega, mis tõenäoliselt keskenduvad ulatuslikule maksureformile, ning vaatama üle liigoptimistlikud majanduskasvu sihid, mis seavad ohtu Prantsusmaa eesmärgid eelarvepuudujäägi vähendamisel. Hollande´i plaanid tühistada reform, mis tõstis pensioniea 62 eluaastale, ning tõsta miinimumpalka, on ajanud ärevusse investorid, kes kardavad, et Pariis võib eemalduda Põhja-Euroopa «klubist» ja nihkuda võlakoorma all ägava perifeeria suunas.

Sarkozy, keda valijad karistasid suutmatuse eest ohjeldada kümneprotsendist töötust, tunnistas 20 minutit pärast valimisjaoskondade sulgemist kaotust ja soovis Hollande´ile raskel ajal edu.

«Vastutus selle lüüasaamise eest lasub täielikult minul,» ütles Sarkozy, andes mõista, et kavatseb tipp-poliitikast eemalduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles