Kosovo kirjutab ajalugu ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Kosovo albaania koolilapsed saavad peagi ajalugu õppida raamatutest, mis ei kutsu enam piirkonna serblasi «barbaarseteks slaavlasteks». Kosovo Ajaloo Instituut püüab nimelt õpikutest eemaldada liiga natsionalistlikud ja poeetilised sõnavõtud nii albaanlastest rahvuskangelaste kui ka nende vaenlaste kohta.


Serblasi nimetati eelmistes õpikutes näiteks Karpaatidest tulnud barbariteks, kes vallutasid Illüüria 6.–9. sajandil. Vaenutsejaid kirjeldati epiteetidega «serbia hordid» ja «kreeka marurahvuslased», räägiti «slaavlaste ambitsioonidest albaanlaste maadel».



Lisaks serblaste kohta kasutatava sõnavara pehmendamisele muudetakse ka albaania rahvuskangelaste kirjeldusi. Näiteks on superinimese staatuse kaotanud Kosovo Vabastusarmee UÇK komandör Adem Jashari, kelle Serbia väed 1998. aastal pika piiramise järel tapsid. (BalkanInsight)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles