Soome riiklik kirjanduspreemia läks estofiil Juhani Salokandlele

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani Salokannel
Juhani Salokannel Foto: Peeter Langovits

Soome 2012. aasta riikliku kirjanduspreemia sai estofiil ja eesti kirjanduse tõlkija Juhani Salokannel ning laste- ja noorsookirjanik Tuula Kallioniemi.

Aastal 1946 sündinud Juhani Salokannelt tuntakse Soomes kui eesti kultuuri saadikut, vahendas yle.fi. Lisaks oma loomingule on ta tõlkinud palju tänapäeva eesti kirjandust.

Anton Hansen Tammsaare viieosalise romaani «Tõde ja õigus» tõlkimist soome keelde võib pidada monumentaalseks tööks. Salokandle tõlked muudavad Eesti oludega tutvumise nauditavaks neis oleva huumori, iroonia ja mängleva keele tõttu, on kirjas laureaate valinud komisjoni põhjenduses.

Kallioniemi (1951) aga kirjutab lastele ja noortele suure südamega, emotsioonideskaala tema teostes on komisjoni hinnangul väga lai.

Preemia, mille suurus on 15 000 eurot, andis laureaatidele üle kultuuriminister Paavo Arhinmäki.

Riiklik kirjanduspreemia omistatakse tunnustusena eelmisel aastal valminud tähelepanuväärse töö eest või pikaajalise ning teeneka tegevuse eest kirjanduse vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles