Hispaanlased kahjustasid väga väärtuslikku Stradivari tšellot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanlased kahjustasid väga väärtuslikku Stradivari tšellot
Hispaanlased kahjustasid väga väärtuslikku Stradivari tšellot Foto: SCANPIX

Hispaania uurijad tekitasid kahjustusi väga haruldasele 22 miljonit eurot maksvale tšellole.

Tegemist on tšelloga, mis valmis Itaalia kuulsa muusikariistade tegija Antonio Stradivari käe all ning mille kuningas Filipe V, kes oli Hispaania kuningas 1700 – 1746, ostis oma õukonna muusikutele, edastab AFP.

Kokku valmistas Stradivari viis tšellot.

Väljaande El Mundo andmetel pani uurijaterühm tšello pehmele alusmaterjalile külili, et instrumenti oleks parem pildistada.

Tšello kukkus lauale nii, et selle kaela ja peaosa said kannatada.

«Õnneks on kahjustus võrdlemisi väike. Pillide purunemist tuleb aegajalt ette. Tulevikus saab uuesti selle muusikariista abil tehtavat muusikat nautida,» sõnas Hispaania kuningakoja anonüümne allikas.

Stradivari valmistatud pille peetakse siiani kõige kvaliteetsemateks.

Amtonio Stradivarit tuntakse eelkõige tema viiulite tõttu, mida ta valmistas umbes 450. Kuid ta tegi ka vioolasid, tšellosid, kontrabasse ja kitarre ning ühe harfi.

Kinnitamata andmetel valmistas ta oma elu jooksul ühtekokku 1101 keelpilli, millest nüüdseks on säilinud umbes 650. Osa neist pillidest on muuseumides, osa erakollektsioonides ning osa muusikute kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles