Rootsi minister soovib immigratsiooniseaduste karmistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdavalt immigrantidega asustatud Malmö elupiirkonnas puhkesid alles eelmise aasta lõpus rahutused.
Valdavalt immigrantidega asustatud Malmö elupiirkonnas puhkesid alles eelmise aasta lõpus rahutused. Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi immigratsiooniministri Tobias Billströmi hinnangul peaks riik oma immigratsioonipoliitikat tunduvalt karmistama.


Paremparteide blokki kuuluvaid konservatiivseid moderaate esindav Billström soovitas illegaale rohkem maalt välja saata ja neid kodakondsusest ilma jätta, vahendas AFP.

«Rootsi migratsiooni- ja intergratsioonipoliitika on läbi kukkunud,» kirjutasid Billström ja veel kaks valitsuserakonna poliitikut ajalehe arvamusartiklis. Vahetult enne seda avalikustati erakonna tellitud immigratsiooniraport.

Poliitikute kinnitusel on aastatega süvenenud olukord, kus immigrandid sõltuvad täielikult riigi abirahast.

Nad polnud rahul ka riigi tööturul valitseva olukorraga, kus paljud pagulased jäävad tööturult kõrvale, kuid kuritegelikel immigrantidel lubatakse riiki edasi jääda.

Nende hinnangul tuleks rasketes kuritegudes süüdi mõistetud immigrandid riigist välja saata ja neilt, kes on kodakondsuse saanud ebaseaduslikul teel, see ära võtta.

«Me oleme tõsiselt eiranud ülesannet teha siia saabunud inimestele kiiresti, tõhusalt ja lugupidamisega selgeks Rootsis kehtivad põhilised reeglid,» arvasid poliitikud.
Billström tegi ettepaneku, et immigrandid peaksid sõlmima niinimetatud stardilepingu, mis kohustaks neid muu hulgas õppima ka rootsi keelt.

Rootsi paremtsentristlikku koalitsioonivalitsusse kuuluvad moderaadid, Keskpartei ja Rahvapartei on viimastel aastatel riigi leebet immigratsioonipoliitikat karmistanud.

Rootsi statistikaameti ametike andmete kohaselt saabus möödunud aastal riiki 101 000 immigranti, mis tähistab uut rekordit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles