9. mai möödus Riias pinevalt

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi ametlikult meenutati Lätis Teise maailmasõja Euroopa-lahingute lõppu üleeile, toimusid ka eile, mil Venemaa tähistas NSV Liidu Suures Isamaasõjas saavutatud võitu, riigis mitmesugused üritused.

Lätis kogunesid Punaarmee veteranid ja nende sugulased pealinnas Riias Pārdaugava piirkonnas asuva nõukogudeaegse Võidumonumendi juurde, et asetada sinna lilli, kuulata muusikat ning meenutada möödanikku, õhtul toimus samas ka ilutulestik.

Politsei teatel võttis Võidumonumendi juures toimunud üritustest osa 150 000 inimest. Mälestusmärgi juures käisid ka Venemaa suursaadik Lätis Aleksandr Vešnjakov, teiste endiste nõukogude liiduvabariikide ja Hiina suursaadik.

BNSi korrespondent nägi monumendi juures ka peamiselt venekeelset elanikkonda esindava Koosemeele Keskuse üht liidrit, Riia linnapead Nils Ušakovsi. Lisaks temale meenutasid Võidumonumendi juures 67 aasta möödumist sõjast ka mitmed parlamendiliikmed, Euroopa Parlamendi saadik Alfrēds Rubiks ning Riia linnavolikogu liikmed.

Läti politsei teatel peeti eile Riias kinni 33 inimest ning koostati 73 väärteoprotokolli. Enamasti tarvitasid korrarikkujad alkoholi, 12 inimest peeti kinni, kuna nad ei allunud politsei korraldustele. Ühe politseinikku rünnanud korrarikkuja osas alustati ka kriminaalmenetlust, korrakaitsja viga ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles