Hiina karistas Filipiine

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide sõjalaev Gregorio del Pilar.
Filipiinide sõjalaev Gregorio del Pilar. Foto: SCANPIX

Hiina RV ja Filipiinide territoriaalvaidlused said jätku, kui kommunistlik rahvavabariik peatas reisid Filipiinidele.

Uudisteagentuuri AFP vahendusel on Hiina reisikorraldajad võimude käsul tühistanud reisid Filipiinidele viidates klientide turvalisusele. Hiina riiklik meedia on aga hoiatanud sõja eest, kui vastasseis ei lahene.

Sammu võib näha Hiina vastusena Filipiinide otsusele kaitsta oma riiklikke huvisid Lõuna-Hiina mere piirkonnas, mida Hiina peab endale kuuluvaks.

Kuigi vaidlusalune piirkond paikneb palju lähemal Filipiinide maismaale, on Pekingi väitel Hiinal õigus kogu Lõuna-Hiina merele.

Tegemist on piirkonnaga, kust kulgeb läbi oluline meretee, mistõttu on riikidel seal suured majandushuvid. Regiooni julgeoleku ja Lõuna-Hiina merel puhkeda võivate konfliktide pärast on korduvalt muret avaldanud ka Ühendriigid.

Piirkonnas asub lisaks Hiinale ja Filipiinidele hulgaliselt teisigi riike, mis peavad vaidlusalust territooriumi endale kuuluvaks. Sellisteks riikideks on näiteks Taiwan, Vietnam, Malaisia ja Brunei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles