Raport: Mistrali tehing paljastas pinged NATO liitlaste vahel

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse helikopterikandja Mistral
Prantsuse helikopterikandja Mistral Foto: SCANPIX

USA Kongressi teabeteenistuse (CRS) koostatud raporti kohaselt paneb NATO Euroopa liitlaste relvamüük Venemaale muretsema teisi alliansi liikmesriike julgeoleku pärast.

Relvastustehnoloogia ja varustuse müügi mõjusid uurinud CRSi 31-leheküljelises raportis nimetati konkreetselt Prantsusmaa otsust müüa Venemaale neli Mistral-tüüpi helikopterikandjat, mis raporti koostajate hinnangul tõi esile NATO-sisesed pinged suhetes Venemaaga. Seejuures mainiti ka Balti riikite muret, et sedalaadi dessantlaevad võivad hakata paiknema Läänemerel, vahendas uudisteagentuur AFP.

Raporti sõnul seisis USA presidendi Barack Obama administratsioon tehingu vastu, kuna arvati, et see võib saata vale sõnumi nii Venemaale kui ka Kesk- ja Ida-Euroopas asuvatele NATO liikmesriikidele.

Raporti järgi ei astunud Washington otsustavalt tehingule vastu, kuna Obama nn reset-poliitika eesmärgiks oli vähendada Obama eelkäija George W. Bushi ajal tekkinud pingeid suhetes Venemaaga.

Liskas Mistralile tuuakse raportis välja ka Venemaa kaitseministeeriumi ja Saksa sõjatööstuskontserni Rheinmetall vahel mullu sõlmitud leping, mille alusel ehitab Rheinmetall Vene armeele Nižni Novgorodi lähedale uue kaasaegse õppepolügooni.

Ka märgiti ära mullu sõlmitud leping Itaalia firma Iveco ja Venemaa vahel, millega soetab Venemaa kümneid kergesoomukeid.

«Prantsuse, Saksa ja Itaalia ametnikud kinnitavad, et hiljutist relvamüüki Venemaale tuleks vaadelda loogilise sammuna laiema poliitilise eesmärgi suunas saavutamaks strateegilist partnerlust Venemaaga,» märgiti raportis. 

Mõnede NATO liikmesriikide kartusest hoolimata ei arva diplomaadid ja analüütikud siiski, et relvamüük suurendaks oluliselt Venemaast lähtuvat sõjalist ohtu.

Raport valmis USA senati väliskomisjoni kuuluva vabariiklase Richard Lugari palvel. Lugar avaldas jaanuaris muret selle üle, et tulevikus võidakse NATO liitlasriikide müüdud relvi kasutada Ühendriikide ja selle liitlaste ründamiseks. Ka tegi Lugarit murelikuks asjaolu, et tulevikus võivad NATO liitlasriigid sarnaseid kahepoolseid tehinguid sõlmida ka Hiinaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles