Breiviki protsessi tunnistajat ähvardati tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Eile oli 20-aastane Mohammed Abdulrahman Olso kohtus andmas tunnistusi massimõrvar Anders Behring Breiviki kohtuprotsessil.

Norra väljaanne VG sai e-kirja, milles Abdulrahmani ähvardati tappa, edastab Reuters.

Väljaanne teatas sellest otsekohe politseile.

Ähvardus tehti umbes tund enne seda, kui Abdulrahman pidi kohtus Breiviki vastu tunnistama. Ähvarduses seisis, et mees tapetakse kohe, kui ta kohtumajast välja astub.

Pärast tunnistamist toimetasid politseinikud Abdulrahmani kohtumaja tagauksest välja ning ta sõidutati politseieskordi saatel turvapaika.

Abdulrahman on üks võtmetunnistajatest, kuna ta nägi Utøya saarel väga paljude noorte hukkumist. Mees kaotas Breiviki tõttu oma parima sõba.

Lisaks Abdulrahmanile on veel teised saare veresaunas ellu jäänud ähvardusi saanud.

Utøya saare ohvrite perekondi ühendava tugirühma juhile Trond Henry Blattmannile, kes seal poja kaotas, on saadetud mõnitavaid kirju, millest osades leidus ka koera väljaheiteid.

Eile tunnistas kohtus Breiviki vastu veel teine noor mees. Lars Henrik Öbergi sõnul seisis ta Breiviki püssi ees ning vaatas tapjale otse silma.

«Seisin otse tema ees ja vaatasin teda. Märkasin, et tal on sinist värvi silmad. Siis algas tulistamine,» meenutas Öberg. Ta põgenes vette ning pääses eluga.

Öberg ujus rannast kiiresti eemale ja sukeldus. Kui ta uuesti pinnale tuli, nägi ta, et Breivik tapab neid, kes olid ranna lähedases vees.

Breivik kuulas tunnistajate tunnistusi rahulikult ning ta näost ei saanud midagi välja lugeda.

Ühe tunnistuse vastu ta siiski natuke protestis, sest massimõrvari sõnul ta tulistas, kuid ei läinud kellelegi kallale.

«Ma ei puutunud saarel olnutest mitte kedagi, välja arvatud Berntseni, keda kätlesin,» lausus Breivik. Nimetatud isik oli Breiviki esimene ohver.

Ka eitas Breivik, et ta tulistamist oleks nautinud ning rõõmust karjunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles