Obama saadab Afganistani 17 000 lisasõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee sõdurid Afganistanis minemas UH-47 Chinook helikopterile.
USA armee sõdurid Afganistanis minemas UH-47 Chinook helikopterile. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama tegi teisipäeval oma seni suurima sõjalise otsuse, kui andis kaitseministeeriumile loa saata Afganistani umbes 17 000 lisasõdurit, teatas Valge Maja.


«See suurendamine on vajalik stabiliseerimaks halvenevat olukorda Afganistanis, millele ei ole pööratud strateegilist tähelepanu, juhiseid ega ressursse, mida ta vajab,» ütles Obama kirjalikus avalduses.

Presidendikandidaadina lubas Obama keskenduda rohkem sõjategevusele Afganistanis, kus Talibani mässulised ja teised vastupanuvõitlejad on viimasel kahel aastal märgatavalt jõudu kogunud.

Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs ütles Obamaga koos Denveris käinud ajakirjanikele, et otsus anti Pentagonile edasi esmaspäeval, ent ametlikult allkirjastas president dokumendi teisipäeval.

Kaitseministeeriumi teatel kuuluvad lisakontingenti 8000 merejalaväelast, kes lahkuvad Põhja-Carolinas asuvast Camp Lejeune'ist Afganistani hiliskevadel. Suvel asub Washingtoni osariigist Fort Lewisest teele 4000-liikmeline armeebrigaad. Lisaks saabuvad ka umbes 5000 toetusüksuslast, märkis Pentagon.

Afganistanis teenib hetkel 38 000 USA sõdurit ja umbes 30 000 teistest rahvustest sõjaväelast, kes on osa NATO väekontingendist. Obama kavatseb lisavägedega suurendada USA sõdurite arvu kuni 60 000 sõjaväelaseni.

Enamik lisaüksusi saadetakse ilmselt riigi lõunaossa, kus liitlasväed püüavad võidelda järjest enam hoogu koguva vastupanutegevusega, teatas ministeerium.

Kaks kuni kolm lisalahingubrigaadi võimaldavad liitlastel mässulistelt kättevõidetud piirkondi enda kontrolli all hoida, mis seni pole alati üksuste puudumisel võimalikuks osutunud.

Lisaväed aitaksid tagada neil aladel stabiilsust, mis omakorda võimaldaks neis paigus arendada majandustegevust. Armeejuhtide hinnangul peaks see motiveerima tsiviilelanikke loobuma Talibani toetamisest.

USA kõrged sõjaväeametnikud on öelnud, et lisavägede saabumise ja uute alade puhastamisega mässulistest võib vähemalt lühiajaliselt suureneda ka liitlaste ohvrite arv.

Mõned sõltumatud analüütikud on seadnud kahtluse alla sõjalise jõu kasvatamise otstarbekuse. Nende hinnangul võib suurenenud võõrvägede arv näida tava-afgaanidele märksa kergemini pelga okupatsioonijõuna.

Veel mõned analüütikud on avaldanud kahtlust, kas sedavõrd suured jõupingutused kannavad piisavalt vilja Washingtoni peamise eesmärgi saavutamise nimel - tõkestada Al-Qaedal Afganistani kasutamast USA-vastaste rünnakute kavandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles