Läti ja Leedu ministrid peavad vaidlust õhuturbebaasi pärast mõttetuks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė.
Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė. Foto: Raigo Pajula

Balti õhuturbe puhul on praegu NATO lennukite baasiks oleva Zokniai ja peagi valmiva Ämari vastandamine kahjulik kõigile kolmele riigile, leidsid Läti ja Leedu kaitseministrid.


Läti kaitseministri Artis Pabriksi sõnul tasuks küsimusele läheneda pragmaatiliselt – ka nende riik võiks oma ambitsioonidega vahele tulla, viidates parimale geograafilisele asukohale, kuid see poleks mõistlik. «Ma ei usu, et peaksime üksteisele väljakutseid esitama ja võitlema selle eest, et mõni rotatsioon baseeruks ühes või teises riigis,» leidis Pabriks. «See oleks meile nii poliitiline probleem kui ka maksaks rohkem. Miks me seda vajame?»

«Kui tahame kõiki kolme baasi (Zokniaid Leedus, Ämarit Eestis ja Lielvardet Lätis – toim) igal hetkel sajaprotsendiliselt õhuturbe võõrustamise võimelisena hoida, kuluks sellele rohkem raha,» leidis Pabriks. «Mistap peaksime jääma praeguse olukorra juurde, kus tagataks, et Läti ja Eesti saavad vajadusel Leedut aidata.»

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė leidis aga, et Ämarit ja Zokniaid ei saa vastandada. «Loomulikult toetame me tugevat kaitse-infrastruktuuri Eestis,» lausus ta. «See on meie huvides, et Eestis ja Lätis oleksid sõjaväelennuväljad, mis sobivad meie ühiste kaitseplaanidega.»

Juknevičienė tunnistas samas, et diskussioone õhuturbe rotatsioonide paiknemise üle tulevikus on. Märkis aga sinna juurde: «Ma usun, et heade partneritena oleme omavahel otsekohesed – seljataga kokkuleppeid ei sõlmita. Ma usaldan meie partnereid samamoodi, nagu ma usun, et nemad usaldavad meid.»

Pabriksi sõnul ei usu ta, et NATO peakorteris Baltimaade õhuturbebaaside küsimuse pärast väga muretsetakse. «Usun, et nii nemad kui ka meie partnerid USAs näevad meid täiskasvanud liikmetena. Ja eeldavad, et me suudame need asjad omavahel lahendada,» sõnas ta. «Me ei vaja välist abi. Peame olema pragmaatilised ja küpsed.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles