Paet: Eesti ei pea Ukraina isoleerimist õigeks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp
Ukraina lipp Foto: SCANPIX

Tänasel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Brüsselis ütles välisminister Urmas Paet, et vaatamata keerulisele olukorrale Ukrainas ei pea Eesti õigeks riigi isoleerimist.

«Samas peame selgelt väljendama, milliseid muutusi Ukrainalt eeldame,» lisas ta.

Ukraina lõimumine Euroopa Liiduga on endiselt kõigi osapoolte huvides, rõhutas Paet kohtumisel. «Dialoogi pidamine Ukrainaga on väga oluline ning see protsess peab jätkuma,» ütles ta. «Ukraina ja Euroopa Liidu lõimumisprotsessi kulgemine sõltub aga eeskätt Ukrainast. Euroopa Liit ei saa edasi liikuda kiiremini kui Ukraina,» lisas ta. Euroopa Liidu ja Ukraina koostöönõukogu toimub 15. mail.

Paeti sõnul on ELi-Ukraina assotsiatsioonileppe allkirjastamine ja ratifitseerimine kõigi osapoolte huvides. «See eeldab Ukrainalt aga sügiseste parlamendivalimiste korralikku läbiviimist vastavalt demokraatlikele standarditele, kallutatud õigusemõistmise lõpetamist ning õiguspärase lahenduse leidmist endiste kõrgete riigiametnike kohtuasjadele,» ütles ta.

Paet tunnustas viimasel ajal Ukrainas hoogustunud reformiprotsessi, kuid rõhutas selle jätkamise vajadust koostöös Euroopa Nõukogu ning teiste rahvusvaheliste ekspertidega. «Oluline on võtta vastu uus põhiseadus ning rakendada vastuvõetud seadusi, sealhulgas valimisseadust, kriminaalkoodeksit ning kodanikeühenduste seadust,» ütles minister.

Arengud Ukraina õigusriikluse vallas on Paeti sõnul murettekitavad. «Korruptsioon ja õigussüsteemi kallutatus puudutab ühiskonda laiemalt. Peame oluliseks kõigi kinnipeetavate inimõiguste austamist ning taunime jõu kasutamist Julia Tõmošenko suhtes,» ütles ta.

Paet väljendas kohtumisel ka muret ärikliima halvenemise pärast Ukrainas. «Ukraina makromajanduse toimimiseks on vajalik, et Ukraina järgiks rahvusvahelise valuutafondi IMFi ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide soovitusi,» märkis Paet.

Paet pidas oluliseks ka ELi ja Ukraina vahelist viisadialoogi. «Peame selle sujuvat jätkamist vastavalt tegevuskavale oluliseks, kuna kontaktid eri tasandeil aitavad paremini mõista Euroopa Liidu toimimist ja väärtusi,» märkis ta. «Samuti tunnustame Ukraina aktiivset panust Transnistria konflikti lahendamisse, eriti arvestades Ukraina tulevast OSCE eesistumist,» lisas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles