DNA aitab Aafrika juurte juurde naasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sierra Leone kodakondsuse võtnud Isaiah Washington.
Sierra Leone kodakondsuse võtnud Isaiah Washington. Foto: SCANPIX.

Aafrika esivanemate leidmine on mustanahaliste ameeriklaste seas muutunud nii populaarseks, et selleks DNA-teste tegeva firma African Ancestry Inc. klientide järjekord ulatub juba kahe aastani. Juba tuvastatud sugupuuga neegrite seas on muutunud menukaks võtta endale lisaks ka esivanemate kodumaa kodakondsus.


Üheks näiteks on seriaalis «Grey anatoomia» mänginud Isaiah Washington. 2005. aastal tehtud DNA-uuring näitas, et tema Ameerikasse orjadeks toodud esivanemad pärinevad Sierra Leone mende rahvusest. Praeguseks on Washington ka Sierra Leone kodanik.



African Ancestry Inc.-ilt geeniuuringu tellinud kuulsuste hulka kuuluvad ka  näitleja Whoopy Goldberg, režissöör Spike Lee, teletäht Oprah Winfrey.



Tuntud ameeriklaste sugupuu-uuringust on võitnud ka Aafrika riigid. Näiteks Washington asutas sõjast laastatud Sierra Leones abifondi ning annetas miljon dollarit (üle 12 miljoni krooni) haigla ja ajaloolise kindluse restaureerimiseks. (The Los Angeles Times / PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles