Kommersant: Obama jätab privaatvestlused Medvedeviga ära

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama lahkub Valges Majas olevast Ovaalkabinetist.
Barack Obama lahkub Valges Majas olevast Ovaalkabinetist. Foto: SCANPIX

Valge Maja otsustas oluliselt muuta president Barack Obama ja peaministri Dmitri Medvedevi kohtumise formaati läheneval G8 kohtumisel, kirjutab Kommersant.

Esialgu pidi juunis Camp Davidisse sõitma Putin, kuid ta loobus töökohustusi põhjenduseks tuues sellest ja otsustas saata kohtumisele Medvedevi.

Kommersandi andmetel plaanisid Ameerika Ühendriigid korraldada kahe riigi presidendi täiemahulise kohtumise, kus kavatseti arutada Euroopa raketitõrjesüsteemi küsimusi ja majanduskoostööd. Pärast Putini loobumist otsustati kohtumine Ovaalkabinetis aga ära jätta.

«Administratsioonis arvatakse, et kõiki neid probleeme on parem arutada Vladimir Putiniga,» tsiteerib Kommersant oma allikat.

Venemaa valitsusega seotud allikas ütles aga ajalehele, et plaanitud kohtumise formaadi muutmisest on «ebakorrektne rääkida». «Oletati, et Camp Davidis leiab aset Vene-USA kohtumine, kuid kuna Putin Ühendriikidesse ei lenda, siis see tühistati. Medvedev lendab sinna mitte selleks, et kohtuda Obamaga, vaid et osaleda G8 töös,» rääkis allikas Kommersandile.

Praegu on teada, et G8 raames kohtuvad Medvedev ja Obama kindlasti.

Putin ütles 9. mail Obamale, et ei osale G8 kohtumisel, kuna on seotud uue valitsuse moodustamisega ja saadab enda asemel sinna eelmise riigipea ning praeguse peaministri Medvedevi.

Kommersandi andmetel oli selline otsus ameeriklastele täielik üllatus. Vene võimud kinnitasid aga, et Ühendriikides saadi Vene juhtide sellisest sammust aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles