Türgi arvestab Süüria küsimuses NATO artikkel 5ga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid Süüria põgenikega.
Türgi sõdurid Süüria põgenikega. Foto: SCANPIX

Kui naaberriik Süüria peaks Türgit tõsiselt ründama, võtab Ankara kahtlemata appi NATO kollektiivkaitse lepingu artikli, mille kohaselt käsitletakse rünnakut ühe alliansi liikme vastu rünnakuna kõigi vastu, tsiteeris AFP anonüümset kõrget Türgi ametnikku.


«See on üks võimalustest,» märkis ametnik. «Praegu olukorda, mis nõuaks Türgilt artikkel 5 kasutamist, pole, kuid me arvestame selle võimalusega juhul, kui meie suveräänsust peaks tõsiselt rünnatama.»

Möödunud kuul tabas Türki põgeneda üritavate süürlaste vastu suunatud Süüria valitsusvägede tuli ka piiri teisel poolel asuvat pagulastelaagrit. Pealtnägijate sõnul hukkus selle tagajärjel kaks süürlast.

Pärast seda intsidenti on Ankara öelnud, et võib NATO-lt paluda abi oma piiride kaitsmisel.

Praeguse seisuga on üle piiri Türki pagenud tuhandeid süürlasi.

Ka 12. aprillil, kui Türgi peaministrilt Recep Tayyip Erdoganilt küsiti, mis oleks nende vastus, kui konflikt peaks üle piiri ka nende territooriumile jõudma, vastas ta, et neil on mitmeid võimalusi. «Esiteks on võimalus kasutada NATO lepingu artikkel 5,» sõnas ta.

Nüüd AFPga rääkinud Türgi ametnik ütles, et siiani Süüria poolt nende pihta ühtki tõsist rünnakut tulnud pole. «Aga kui see juhtub on meil õigus võtta kasutusele artikkel 5 nagu igal alliansi liikmel,» lausus ta. «See on meie loomulik õigus.»

Esimest korda ajaloos läks NATO artikkel 5 kasutusele pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid Ameerika Ühendriikides. AFP-ga rääkinud ametniku sõnul on Süüria kriis arvatavasti ka 20.-21. mail Chicagos toimuva NATO tippkohtumise päevakorras.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles