Briti minister: küberrünnakud võivad samuti käivitada NATO 5. artikli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norfolki mereväebaasis Virginia osariigis USAs asub NATO arendusväejuhatuse peakorter.
Norfolki mereväebaasis Virginia osariigis USAs asub NATO arendusväejuhatuse peakorter. Foto: SCANPIX

Briti relvajõudude minister Nick Harvey ütles kolmapäeval, et NATO liikmesriigi vastu suunatud küberrünnak võib käivitada niinimetatud viienda artikli, mille alusel võib allianss mobiliseerida oma jõud ründaja vastu.

Kaitseministeeriumi «number kaks» ütles parlamendiliikmetele, et NATO viiendat artiklit võib aktiveerida «samal viisil, nagu seda saab käivitada tavapärase sõjalise rünnaku puhul».

Briti Konservatiivse Partei saadik James Arbuthnot küsis Harveylt, kas tema hinnangul oleks NATO võinud sekkuda 2007. aastal küberrünnakute järel Eesti vastu, milles Eesti süüdistab Venemaad.

«Võimalik, et jah,» vastas Harvey.

NATO artikkel viis pakub liikmesriikidele kollektiivkaitset, mille kohaselt on rünnak ühe vastu rünnak kõigi vastu. Seni on artiklit jõustatud vaid ühel korral - Ühendriikides 2001. aasta 11. septembril aset leidnud terrorirünnakute järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles