Hispaania kuninganna tühistas visiidi Elizabeth II juubelipidustustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia.
Hispaania kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia. Foto: SCANPIX

Hispaania kuninganna Sofia tühistas kavandatud visiidi Londonisse, kus pidi reedel osa võtma kuninganna Elizabeth II juubelipidustuste raames peetavast pidulikust õhtusöögist, sest taas on üles kerkinud tüli vaidlusaluse Gibraltari pärast.

«Valitsuse hinnangul on vaevalt kohane, et antud olukorras peaks kuninganna Sofia võtma osa kuninganna Elizabethi juubelist,» ütles kuningapere pressiesindaja kolmapäeval.

Suurbritannia välisministeerium keeldus teemat kommenteerimast, öeldes, et Hispaania kuninganna visiit oli kavandatud eraviisilise külaskäiguna, ning ministeerium ei kommenteeri eravisiite.

Madrid esitas läinud nädalal Londonile protesti seoses prints Edwardi ja tema abikaasa Sophie Rhys-Jonesi planeeritud külaskäiguga Gibraltarile 11.-13. juunini.

Hispaania välisministeeriumi kõrge ametnik Santiago Cabanas ütles Briti suursaadikule Madridis Giles Paxmanile, et Hispaania valitsus on väga pahane ja tunneb end ebamugavalt.

Prints Edwardi visiit Gibraltarile on osa pidustustest, millega tähistatakse tema ema, kuninganna Elizabeth II 60. valitsemisaastat.

Suuresti isevalitsev enklaav Briti pubide ja punaste telefoniputkadega paikneb Atlandi ookeanis Hispaania ranniku külje all ning on üks vähestest tülikohtadest Hispaania ja Suurbritannia vahelistes diplomaatilistes suhetes.

Hispaania loovutas Gibraltari Suurbritanniale 1713. aastal Utrechti rahulepinguga, kuid on pikka aega väitnud, et see peaks minema uuesti tagasi Hispaania krooni alla.

Suurbritannia ei soostu Gibraltarit Hispaaniale tagastamast, seda vaatamata kohalike elanike tugevale soovile.

Viimane Briti kuningakoja liikme külaskäik Gibraltarile leidis aset 2009. aastal, mil piirkonda väisas Edwardi õde, printsess Anne. Ka siis muutus Madrid Londoni suhtes tavapärasemast tigedamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles