Vene konstruktor: Prantsuse Mistral ei rahulda sõjalaevastiku vajadusi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopterikandja Mistral Lõuna-Prantsusmaal Touloni lahel.
Kopterikandja Mistral Lõuna-Prantsusmaal Touloni lahel. Foto: SCANPIX

Prantsuse Mistral-tüüpi kopterikandja ei vasta Vene sõjalaevastiku vajadustele dessantlaevade vallas, ütles suure dessantlaevaprojekti Ivan Gren (projekt 11711) peakonstruktor Vladimir Maslin.

«Vajadus uute dessantlaevade järele Vene mereväes suureneb, sest nende arv laevastikus väheneb pidevalt aluste pikaealisuse tõttu. Ühe Mistraliga dessantlaevtiku täienemise probleemi ei lahenda,» rääkis ta ajakirjanikele Interfaxi vahendusel.

Maslini hinnangul on projektil 17111 enam eeliseid, kui prantslaste kopterikandjatel. «Eelkõige seetõttu, et Ivan Greni võitlusvõimalused lubavad sel dessandi eesmärgil kaldale väga lähedale minna,» rõhutas ekspert.

Peakonstruktor on veendunud, et pärast esimese projekti 17111 valminud laeva ehitamist ja Balti laevastikule üle andmist saavad ka Vene sõjalaevastiku juhid näha laeva vaieldamatuid väärtusi. Lähtuvalt sellest võetakse seejärel vastu otsus projekti 17111 laevade seeriatootmise kohta nii, nagu oli see kavas varem.

Täna lasi Kaliningradis asuv laevatehas Jantar vette projekti 17111 järgi valminud laevakorpuse. Varem plaaniti ehitada seal valmis viiest laevast koosnev seeria, kuid hiljem ütles Vene sõjalaevastik lahti analoogilistest suurtest dessantlaevadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles