USA ja Poola sõlmisid erivägede koostööleppe

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid Afganistanis.
Poola sõdurid Afganistanis. Foto: AFP / Scanpix

NATO mitteametliku kohtumise kõrvalt kirjutasid Ameerika Ühendriikide ja Poola kaitseministrid täna kõrgete ametnike kinnitusel alla vastastikkuse mõistmise memorandumile, millega süvendatakse kahe riigi erivägede koostööd.


USA kaitseminister Robert Gates teatas lepingule allakirjutamisel, et tema riik aitab Poola erivägede laiendamisele kaasa «igal moel, kuidas suudab», vahendas AFP.

Memorandumi kohaselt aitavad ameeriklased poolakaid «koolituse, väljaõppe, üksuste partnerluse ja ohvitseride vahetuse» vallas.

Poola kaitseminister Bogdan Klich nimetas kahepoolset lepet ajalooliseks tähiseks «teel oma erivägede tugevdamiseks ühisoperatsioonides».

«Ma arvan, et me paneme selle kokkuleppe väärtust Afganistani operatsiooni käigus,» lisas ta.

Poola on saatnud praegu sinna umbes sada eriväelast, kes kuuluvad 1600-mehelisse kontingenti. Klichi kinnitusel on tema riik olnud selles osas vastutustundlik. Samas välistas ta täiendavate jõudude lähetamise Talibani sisside vastu.

«Ei, me ei kaalu praegu seda, et saata Afganistani rohkem sõdureid, kuid ma loodan, et on riike, kes otsustavad seda teha,» ütles ta ajakirjanikele. «Üks kõige vastutustundlikumaid maid sellest vaatepunktist on Ameerika Ühendriigid.»

USA uus administratsioon on teinud Afganistani oma prioriteediks ning president Barack Obama teatas sel nädalal veel 17 000 sõduri saatmisest sinna juba suveks. Washingtonis loodetakse, et ka teised NATO partnerid suurendavad täna toimuval kohtumisel oma panust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles