Ateena: Merkel arutas Kreeka presidendiga euroreferendumi võimalust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa liidukantsler Angela Merkel arutas reedel Kreeka presidendiga, kas Ateena peaks koos järgmisel kuul peetavate üldvalimistega korraldama ka rahvahääletuse euroalasse kuulumise üle, teatas Kreeka valitsus, kelle andmeil lükkasid riigi kaks suuremat erakonda selle mõtte viivitamatult tagasi.

Merkel rääkis telefonitsi Kreeka presidendi Karolos Papouliasega, kel ei õnnestunud sel nädalal riigi poliitilisi liidreid veenda kindla võitjata lõppenud 6. mai valimiste järel valitsust moodustama. Poliitilise patiseisu tõttu seisavad riigis 17. juunil ees uued valimised.

«(Merkel – toim.) vahetas presidendiga mõtteid võimaluse üle korraldada valimistega üheaegselt referendum küsimuses, kas Kreeka kodanikud soovivad eurotsooni jääda,» sõnas Kreeka valitsuse esindaja Dimitris Tsiodras.

Merkeli pressiesindaja eitas reedel kategooriliselt, nagu oleks juba varem referendumimõttele vastu seisnud kantsler seesuguse ettepaneku teinud.

Rahvusvahelist abiplaani toetavatel Kreeka parteidel ei õnnestunud 6. mail toimuvatel valimistel enamust saavutada. Euroopa Liidu liidrid ja ametiisikud on sestsaadik hoiatanud, et kui riigil ei õnnestu kokku panna valitsust, kes on valmis karme kärpemeetmeid ellu viima, võib Ateena olla sunnitud eurost loobuma.

Kreeka kaks suuremat parteid – säästumeetmeid toetav konservatiivne Uus Demokraatia ja nende vastane vasakäärmuslik SYRIZA tõrjusid rahvahääletuse idee.

«Kreeka rahvas ei vaja referendumit, et tõestada oma poolehoidu eurole,» ütles Uue Demokraatia juht Antonis Samaras.

Valitsuse esindaja Tsiodrase sõnul ei ole Kreeka praegusel vahevalitsusel volitusi rahvahääletust välja kuulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles