Politkovskaja mõrvas süüdistatud said õiguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva ringkonna sõjaväekohtu vandemehed mõistsid eile Vene uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmises süüdistatud mehed õigeks.


Sõjaväekohus leidis, et tšetšeenidest vennad Džabrail ja Ibragim Mahmudov ning endine miilits Sergei Hadžikurbanov ei ole Novaja Gazeta ajakirjaniku tapmises süüdi. Kõik mehed lasti vabaks.



Kohus vabastas süüdistustest ka endise Vene Föderatsiooni julgeolekuteenistuse alampolkovniku Pavel Rjaguzovi, vahendas AFP.



Lähedased rahulolematud


Analüütikute hinnangul kasutati Rjaguzovit ära, et kriminaalasjaga saaks tavalise kohtu asemel tegeleda sõjaväekohus ja kõiki dokumente ei peaks avalikustama. Otseselt tapmises kahtlustatav Rustam Mahmudov, kahe kohtualuse kolmas vend, on endiselt tabamata, tellija nimeni pole uurimine aga üldse jõudnud.



Prokurörid lubasid otsuse vaidlustada, kuid Politkovskaja pere ja endised kolleegid süüdistavad neid suutmatuses üht Venemaa suurima kõlapinnaga kuritööd lahendada. Perekonna advokaadid väitsid kogu protsessi vältel, et kohtu alla antud mehed on kõigest etturid ning tegelikud süüdlased viibivad endiselt vabaduses.



Novaja Gazeta peatoimetaja Sergei Sokolovi arvates on kohtualused siiski mõrvaga seotud.


«Tõepoolest, kohtus oleks võinud esitada palju rohkem tõendeid. Tõepoolest, kohtus võinuks olla märksa rohkem süüaluseid. Ja tõepoolest, need inimesed, kes täna vabadusse pääsesid, on minu arvates selle kuriteoga seotud,» ütles Sokolov ajakirjanikele. Novaja Gazeta jätkab ka eraviisilist Politkovskaja tapmise uurimist.



Kahtlus Kadõrovil


Politkovskaja lasti maha 2006. aasta 7. oktoobril kodumaja liftis. Kremli seisukohtadega vastuollu sattunud ajakirjanik sai eriti tuntuks Tšetšeenia sõja teemaliste uurimuste ja artiklitega. Üks tema suuremaid vaenlasi oli Tšetšeenia Kremli-meelne liider Ramzan Kadõrov, keda paljud peavad mõrva tellijaks.



Kreml on pidevalt eitanud seotust mõrvaga, väites, et tegemist oli katsega Venemaad diskrediteerida. Kadõ­rov teatas Politkovskaja surmast kuuldes aga üleolevalt, et naisi ta ei tapa.  (postimees.ee/BNS/Interfax)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles