Putin tugevdas haaret uue valitsuse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (taga keskel) koos Venemaa uhiuue valitsusega.
Dmitri Medvedev (taga keskel) koos Venemaa uhiuue valitsusega. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin määras täna ametisse uue valitsuse, jättes oma usaldusväärseimad liitlased vastutama rahandusvaldkonna eest ning välisministeeriumi tüüri juurde kogenud veterandiplomaadi.

59-aastane Putin nimetas oma mõjuka liitlase Igor Šuvalovi majandusküsimuste eest vastutavaks esimeseks asepeaministriks, rahandusministriks jääb karjääribürokraat Anton Siluanov ning majandusministri ametisse astub Putini toetajast ökonomist Andrei Beloussov.

Putin koondas ka oma võimu julgeolekustruktuuride üle – oma ametis jätkavad ka kaitseminister Anatoli Serdjukov ning pikaajaline välisminister Sergei Lavrov.

«Töö tuleb raske, võttes arvesse konkreetset olukorda maailmamajanduses... selles on väga palju ebakindlaid tegureid,» ütles Putin uue valitsuse istungil Kremlis.

46-aastane Medvedev lubas pärast ametite vahetamist 7. mail kuueaastast presidendiaega alustanud Putiniga majanduskasvu ergutavate poliitikate elluviimist ning erastamist, et võõrutada Venemaa 1,7 triljoni dollari suurune majandus selle naftasõltuvusest.

Ent ametisse määratud meeskond tähendab Putini karmi haarde püsimist majanduspoliitikas ning Medvedevi mängumaa piiramist reformikavade koostamisel.

Ehkki Venemaa võimutandemi partnerid teatasid oma ametivahetuses nii ammu kui eelmise aasta septembrikuus, on pikk ja salajane valitsuse moodustamise protsess tõstatanud mure, et seda hakkavad lõhestama kildkondlikud konfliktid.

Valitsusse on siiski pääsenud mõned uued inimesed noorte turuliberaalide meeskonnast, kes töötasid Kremlis Medvedevi neli aastat kestnud presidendiaja vältel.

Üheks kuuest asepeaministrist nimetati Arkadi Dvorkovitš. Meediateadete põhjal on tema vastutusalaks energeetika ja tööstuspoliitika, valdkonnad, mille üle tal oli Medvedevi majandusnõunikuna töötades piiratud mõju.

Energeetikaministri amet läks endisele aserahandusministrile Aleksandr Novakile, viidates, et Putini «energiatsaar» Igor Setšin säilitab vaatamata valitsusest lahkumisele kontrolli Venemaa strateegilise nafta- ja gaasisektori üle.

Putin laiendas oma mõjuvõimu majanduspoliitika üle, kindlustades, et rahandus- ja majandusportfellid on inimeste käes, kes jagavad tema kreedot riigi juhitavast majandusarengust.

Putini-meelse ökonomisti Andrei Beloussovi edutamine majandusministriks on märk sellest, et Putin soovib võtta endale otsese kontrolli majanduspoliitika üle, mis traditsiooniliselt on peaministri pärusmaa.

Riigi tipp-pankur, endine majandusminister German Gref ütles siiski, et Putin on valmis võtma kuulda venemaalaste vaateid ning astuma samme, et seada majandus jätkusuutlikele alustele.

«Valimiskampaania näitas, et Putin on valmis tõsiseks transformatsiooniks – ma tean, et selle kohta on palju skepsist,» ütles Sberbanki juht enne valitsuse koosseisu väljakuulutamist.

Šuvalovit, inglise keelt valdavat juristi, kes säilitas oma ameti vaatamata meedia teadetele tema abikaasa kasumlikest finantstehingutest Vene oligarhidega, nähakse ühena vähestest ametnikest, kes suudab olla vahendajaks võimu- ja mõjuvõimu pärast käivates lahingutes turuliberaalide ning julgeolekuteenistuste taustaga kildkonna vahel.

Setšin, kes on niinimetatud jõuametkondade juhtide mitteametlik liider, lahkub oma ametist asepeaministrina, ent temalt oodatakse siiski kontrolli säilitamist naftatööstuse üle.

Oma viimase teona peaministrina määras Putin Setšini Venemaa peamise riikliku energiavaldusfirma nõukokku, ametisse, mis annab Setšinile suure mõjuvõimu, isegi vaatamata valitsusameti kaotusele.

Alates Putini valimisvõidust 4. märtsil on Setšin vahendanud Rosnefti kolme suurt merest nafta ammutamise tehingut, üritanud blokeerida riikliku naftatorustiku monopoli Transneft erastamist ning tegutsenud riigi kontrolli tugevdamise nimel energiasektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles